Slovenija 6.6.2023 8:00

V Velenju se pričenja 22. Lirikonfest

Velenje, 6. junija - V Velenju se danes pričenja festival liričnega in potopisnega občutja 22. Lirikonfest, ki bo potekal do četrtka. Na festivalu bodo podelili nagrade četverici letošnjih lavreatov. Nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti, ki je osrednja nagrada festivala, bo letos za desetletni pesniški opus prejela pesnica Meta Kušar, so sporočili z velenjske občine.

Na akademiji bodo podelili tri literarne nagrade in eno plaketo. Osrednjo festivalno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti 2023 podeljujejo za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletja.

Prav tako bodo podeljene tudi mednarodna Pretnarjeva nagrada 2023 - letos s častnim naslovom ambasador slovenskega jezika, festivalna nagrada krilata želva 2023 za najboljši slovenski knjižno objavljen literarni potopis preteklega leta oz. od letos enakovredno tudi za pridruženo razpisno najboljši knjižno še neobjavljen slovenski literarni potopis, ki izide v letu po podelitvi, ter festivalna plaketa Lirikonov zlat 2023 za vrhunske oz. najboljše festivalne prevode poezije 21. stoletju za odrasle iz razpisno določenih jezikov.

Prejeli jih bodo Kozma Ahačič, Samo Rugelj in Gašper Malej. Lirikonfestova slavnostna akademija Poetična Slovenija 2023 s podelitvijo nagrad in priznanj bo v četrtek ob 19. uri v velenjski Vili Bianci.

Festival v organizaciji Velenjske knjižne fundacije po tradiciji gosti domače in tuje književne ustvarjalce, prevajalce in mednarodne posrednike novejše poezije in druge umetniške literature.