Svet 7.6.2023 13:54

70. Puljski filmski festival ob visokem jubileju posvečen Pulju

Pulj, 7. junija - Jubilejni, 70. Puljski filmski festival, ki bo potekal od 15. do 23. julija v puljski Areni, bo letos posvečen mestu Pulj ter odnosu med občinstvom in filmom. Festival se bo začel in končal s filmoma na temo Pulja - Hotel Pula in Brod. Da sta tako otvoritveni kot sklepni film ustvarila puljska avtorja, se bo zgodilo prvič v zgodovini festivala.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v puljski areni. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v puljski areni.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Festival se bo 15. julija začel s filmom iz glavnega tekmovalnega programa Hotel Pula režiserja Andreja Korovljeva o utopični ljubezni med puljsko srednješolko in beguncem iz Bosne in Hercegovine v letu 1995. Končal se bo 22. julija z dokumentarnim filmom Brod režiserja Elvisa Lenića, ki bo prikazan zunaj tekmovalnega programa in govori o ladjedelniški družbi Uljanik, na katero se v filmu spominjajo njeni zaposleni.

"Ta film se nas je izjemno dotaknil in menimo, da ga je treba pokazati na Puljskem filmskem festivalu," je na torkovi predstavitvi festivalskega programa povedal umetniški direktor festivala Danijel Pek.

"Ali si je mogoče zamisliti boljši scenarij odprtja festivala s filmom, ki Pulj nosi v svojem naslovu, oziroma zaprtja festivala s filmom Brod, enim od simbolov našega mesta," je izpostavila direktorica javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić. Poudarila je, da bo 70. izvedba Puljskega filmskega festivala resnično pravo posvetilo mestu in njegovim prebivalcem, ki že sedem desetletij podpirajo festival.

V glavnem tekmovalnem programu, v katerem se za glavno nagrado, veliko zlato areno, potegujejo hrvaški filmi, bodo prikazali 14 celovečernih filmov - 11 igranih, enega animiranega in dva dokumentarna. Osem med njimi je režijskih prvencev. Štiri od filmov so podpisale režiserke, medtem ko so med manjšinskimi koprodukcijami, ki jih je v tekmovalnem programu letos sedem, tri režiserke.

"Izbrani filmi so si v tematskem in žanrskem smislu zelo različni. V programu boste našli komedije, drame in trilerje, osebne in družbenoangažirane zgodbe, realistične in nadrealistične zaplete, filme za vse starosti pa tudi tiste za zrelo publiko. Nekateri filmi so klasični, nekateri pa so po formi izjemno inovativni," je povedal selektor filmskega programa Mario Kozina.

Dodal je, da je polovica hrvaških filmov za svojo svetovno premiero izbrala prav Pulj, kar jih izjemno veseli, saj želijo postati pomembna odskočna deska za distribucijo hrvaškega filma.

V ta namen so na festivalu uvedli tudi nov program Scenarij kinohita. Gre za javno predstavljanje scenarijev in projektov v fazi razvoja za filme, ki uspešno združujejo avtorsko in komercialno senzibilnost ter jim želijo pomagati, da postanejo kinematografske uspešnice. Izbrani projekti, ki jih bodo avtorji do konca junija prijavili na razpis, se bodo potegovali za denarno nagrado 10.000 evrov, Blitz in hrvaški avdiovizualni center (Havc) pa bosta zagotovila distribucijo.
        
Na festivalu vsako leto potekajo tudi najpomembnejša in največja letna srečanja filmske industrije, pogovori o domačih in svetovnih produkcijah, modelih distribucije in prikazovanju pa tudi o smereh razvoja filmske umetnosti. Tudi letos pa bo filmske projekcije in strokovna srečanja spremljal bogat zabavni program, vključno s koncerti.

Lani je velika zlata arena za najboljši film festivala pripadla Zbornici režiserke Sonje Tarokić. Publika je za najboljši domači film razglasila Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, najboljši film iz mednarodnega programa pa je postal Poletje, ko sem se naučila leteti Radivoja Andrića.