Slovenija 8.6.2023 6:30

Ob 30-letnici Izštekanih nocoj izštekani koncert v Križankah

Ljubljana, 8. junija - Glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 letos beleži 30-letnico, kot praznovanje pa bo nocoj v Križankah koncert Izštekanih 30 s prepoznavnimi imeni domače glasbene scene. Nastopilo bo 15 izvajalcev ob spremljavi 17-članskega benda Smrdel Brothers Collective.

K praznovanju so povabili pevce, duete ali predstavnike vidnih glasbenih zasedb. Med njimi so imena, ki so se prvič izštekala že pred tremi desetletji, izvajalci, brez katerih si takega praznovanja ni moč zamisliti, in takšni, ki v Izštekanih sploh še niso nastopili, so sporočili z RTV Slovenija.

Nastopili bodo Silence, Vlado Kreslin, Urša Mihevc iz Fed Horses, Gregor Strasbergar iz skupine MRFY, Hamo, Boris Kokalj iz skupine Kokosy, Jure Lesar, Klemen Klemen, Jardier, Vazz, Tomi M iz Siddharte, Severa in Gal Gjurin, Slon in Sadež, Saša Vipotnik iz skupine AKA Neomi in Borut Marolt iz skupine Niet.

Petnajst izvajalcev, 30 skladb, so zapisali v napovedniku koncerta, ki je že razprodan. Z njim se bodo poklonili prepoznavni glasbeni oddaji, v kateri voditelj Jure Longyka kramlja s povabljenimi izvajalci ob izvedbah njihovih skladb. Kot je povedal za sredino Delo, že deset let pripravljajo zelo uspešne decembrske izštekane koncerte v Kinu Šiška, ob 30-letnici pa so želeli iti še malo dlje, zato so bile Križanke logična izbira.

Zasedba Smrdel Brothers Collective, ki jo vodi basist Peter Smrdel, se je zbrala posebej za to priložnost, v njej pa prevladujejo mladi glasbeniki. Koncert bo neposredno prenašan na programu Vala 202, Televiziji Slovenija in prek spleta.

Oddaja Izštekani se je rodila leta 1993, ko je Longyka v studio Radia Študent ob izidu nove plošče povabil Sokole Petra Lovšina. S seboj so prinesli akustične kitare in odigrali nekaj pesmi. Leta 1998 je bila prvič v etru Vala 202 z nastopom Magnifica. Za mnoge glasbenike je bil nastop v oddaji prelomen. Do danes se jih je zvrstilo več kot 300, več kot 30 nastopov je izšlo tudi v obliki albuma.