Na hitro prelistano 10.6.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. junija - Pri založbi Miš je izšel roman Profesor angleške pisateljice Charlotte Bronte, pri KUD Sodobnost International pa delo Gosak in njegov brat belgijskega pisatelja Barta Moeyaerta. Založba Harlekin No.1 je izdala knjigo novinarja, publicista in fotografa Primoža Hienga S kolesom po novih kolesarskih poteh.

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšel roman Profesor angleške pisateljice Charlotte Bronte. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšel roman Profesor angleške pisateljice Charlotte Bronte.
Foto: STA

Ljubljana. Pri KUD Sodobnost International je izšlo delo Gosak in njegov brat belgijskega pisatelja Barta Moeyaerta. Foto: STA

Ljubljana.
Pri KUD Sodobnost International je izšlo delo Gosak in njegov brat belgijskega pisatelja Barta Moeyaerta.
Foto: STA

Ljubljana. Založba Harlekin No.1 je izdala knjigo novinarja, publicista in fotografa Primoža Hienga S kolesom po novih kolesarskih poteh. Foto: STA

Ljubljana.
Založba Harlekin No.1 je izdala knjigo novinarja, publicista in fotografa Primoža Hienga S kolesom po novih kolesarskih poteh.
Foto: STA

ROMAN O LJUBEZNI, IDENTITETI, SVOBODI IN NEODVISNOSTI V 19. STOLETJU

V romanu Profesor osiroteli mladenič William Crimsworth, ki je odraščal v prestižni šoli Eton, išče svojo življenjsko pot. Ta ga zanese v Bruselj, kjer se zaposli kot učitelj v deški šoli. Znajde se razpet med željo po Zoraide Reuter, ravnateljici sosednje dekliške šole, in nežno naklonjenostjo eni od svojih učenk, sicer mladi učiteljici ročnih del Frances Henri.

Profesor je prvo delo Charlotte Bronte, ki ga je napisala po šolanju v Bruslju, kjer je nekaj časa tudi učila. Roman je želela objaviti, a založniki so ga sprva zavrnili in po nekaj poskusih se je Bronte raje posvetila pisanju romana Jane Eyre. Za časa njenega življenja ni bil objavljen, po njeni smrti pa je to uspelo njenemu očetu Patricku Bronteju. Izšel je leta 1857, deset let po nastanku.

Kot so zapisali pri založbi, na splošno velja za manj temačnega od nekaterih njenih drugih knjig oziroma izmed vseh del treh sester Bronte. Odsotni so gotski elementi, velike tragedije so med obrobnimi dogodki in konec je optimističen. Je bolj družbeni komentar, na mestih celo satira, ukvarja se z izobraževalnim sistemom, vlogo izobrazbe pri oblikovanju identitete, razlikami v družbenem položaju in med različnimi kulturami. Raziskuje vprašanja ljubezni, identitete, svobode in neodvisnosti v tistem času. V slovenščino ga je prevedla Meta Osredkar.

GOSAK IN NJEGOV BRAT KOT BRANJE ZA VSE GENERACIJE

Gosak in njegov brat se imata na kmetiji lepo. S purani, ovcami, psom in kmetico se dobro razumejo. Le občasno njuno brezskrbno življenje skalijo vprašanja, ki ju zbegajo. Zakaj se svet nenehno spreminja? Kdaj natančno se začne noč? Ali sreča lahko traja? Njuna razmišljanja se bralcu razkrivajo v neposrednih in iskrenih dialogih, ki jih odlikujeta minimalističen slog in prefinjen humor, so vsebino knjige opisali pri založbi. Prevedla jo je Mateja Seliškar Kenda.

Belgijski pisatelj in pesnik Bart Moeyaert je do danes objavil že več kot 40 del, večinoma pesniških zbirk in romanov za mladino. Piše tudi dramska besedila, scenarije, kolumne in eseje. Njegove knjige so prevedene v številne tuje jezike, zanje pa je prejel številne domače in tuje nagrade, leta 2019 tudi prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren. Zgodbe o gosaku in njegovem bratu so izhajale v sobotni prilogi belgijskega časopisa De Standaard. Za knjižno izdajo je dodal nove zgodbe, ilustratorka Gerda Dendooven pa jih je na novo ilustrirala.

VODNIK ZA LJUBITELJE KOLESARJENJA

Knjiga S kolesom po novih kolesarskih poteh prihaja med bralce v času izjemnega uspeha Primoža Rogliča. Hieng v tem turističnem vodniku predstavlja skoraj dvesto novosti na področju kolesarjenja, to je kolesarskih poti, pumptrackov ali koloparkov, bike parkov in sistemov za izposojo koles po vsej Sloveniji.

Kot je zapisal ob izdaji, naj bo knjiga "vodnik po vseh novih in nekoliko manj novih kolesarskih poteh, kjer se boste lahko varno podali na izlet, v službo in še kam. Sami ali z družino. Nastajajo kilometri in kilometri novih asfaltiranih in makadamskih poti, vse z namero, da se kolesarjem zagotovi varnost v cestnem prometu. Da bodo varni sami in da ne bodo avtomobilistom v nadlogo na robovih cestišč."