Slovenija 7.6.2023 20:35

Letošnji Slovenski dnevi knjige s 30 dogodki na vrtu DSP

Ljubljana, 7. junija - V cirkuški dvorani Fuskabo v Ljubljani so ob plesno-cirkuških nastopih predstavili letošnje 28. Slovenske dneve knjige, ki bodo pod geslom Na poti v deželo čudes potekali med 15. in 18. junijem. Literarni dogodki bodo potekali na vrtu Društva slovenskih pisateljev (DSP) in bodo sklenili prireditve, ki so že bile v partnerskih mestih festivala.

Zbrane je uvodoma nagovoril Dušan Merc, predsednik DSP, pod okriljem katerega poteka vseslovenski literarni festival. Ob tem je prebral otroški pesmi Dragotina Ketteja Jurček Zidar in Sladoled iz knjige Pedenjped Nika Grafenauerja in povedal, da lahko tudi otroška literatura odslikava aktualne politične razmere.

Luna J. Šribar, ki se z Nino Kokelj podpisuje kot vodja in snovalka festivala, je v nagovoru opozorila na pomen knjig, po branjih katerih "greš v svet drugačen", in na letošnje sodelovanje z Zavodom Salesianum Skala.

O delovanju Skale, ki skrbi za mladinsko ulično vzgojo, je spregovoril vodja zavoda Boštjan Jamnik. Spomnil je na začetke, ki segajo 25 let nazaj, ko so želeli na Fužinah in drugod po Sloveniji z uličnim delom mladim, ki bi sicer morda zašli na stranpoti, ponuditi različne športno-kulturne dejavnosti in jim pomagati čim bolj razviti svoje talente. Zadnja leta se je pri njih uveljavil tudi cirkus, med drugim pod njihovem okriljem poteka tudi cirkuška šola.

Nina Kokelj je predstavila program letošnjih Slovenskih dnevov knjige, ki bo obsegal okoli 30 dogodkov. Večina bo na vrtu DSP, kjer bo potekal tridnevni knjižni Sejem na zraku, ki ga v sodelovanju z založniki pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Festival se bo začel že na predvečer v sredo, 14. junija, s prireditvijo Združene države poezije, na katerem bo sodelovalo več pesnikov in pesnic ter glasbenikov in glasbenic, sklenil pa se bo v nedeljo, 18. junija, s koncertom Ane Vipotnik in Igorja Leonardija. Vmes se bo zvrstilo skoraj 30 dogodkov, od literarnih večerov, pogovorov, predstavitev knjig do delavnic. V sklopu festivala bodo med drugim podelili nagrado kritiško sito in predstavili zmagovalca Urške 2022 oz. Uršljana Vida Karlovška.

Letos se je dnevom knjige že pred festivalskim dogajanjem pridružilo deset mest: Murska Sobota, Ormož, Maribor, Brežice, Slovenske Konjice, Celje, Novo mesto, Škofja Loka, Koper in Trst, so še povedali ob napovedi ljubljanskega dela dnevov knjig.