Slovenija 10.6.2023 9:15

V Trebnjem 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov

Trebnje, 10. junija - V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem bodo drevi ob 18. uri odprli 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov, tradicionalno srečanje, ki bo gostilo osem umetnic in enega umetnika iz šestih evropskih držav. S podelitvijo nagrade strokovne žirije izbranemu umetniku in razstavo galeriji podarjenih del bodo tabor v soboto, 17. junija, končali.

Trebnje. Galerija likovnih samorastnikov Trebnje. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Trebnje.
Galerija likovnih samorastnikov Trebnje.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Po podatkih trebanjske samorastniške galerije se letošnjega tabora udeležujejo ruska likovnica, ki živi in deluje v Sloveniji, Natalija Berezina, slovenski likovnici Tatjana Plahuta in Darja Štefančič ter ukrajinski likovnici Marija Kozirenko in Larisa Stepanjuk.

Iz Srbije prihaja Marija Raspir, iz Bolgarije Stela Stefanova in s Poljske umetnica Varsha Rajput. Edini moški udeleženec tabora Alan Meyer prihaja iz Nemčije. Letošnjemu povabilu na tabor se je sicer odzvalo 27 umetnikov.

Udeleženci tabora bodo ustvarjali v trebanjski galeriji. Med spremljevalnimi prireditvami so prireditelji navedli torkov obisk udeležencev malega likovnega tabora in glasovanje za nagrado prijateljev Galerije likovnih samorastnikov Trebnje na spletni strani in v galeriji, ki se bo začelo v četrtek.

Ob zaključku tabora v soboto bodo sodelujočim likovnikom podelili priznanja in razglasili izbranega umetnika, ki bo v Galeriji likovnih samorastnikov prihodnje leto gostoval s samostojno razstavo.

Sicer pa trebanjski mednarodni likovni tabori niso namenjeni zgolj umetniškemu ustvarjanju, temveč tudi medsebojnemu spoznavanju in vzpostavljanju prijateljskih vezi med umetniki različnih držav, so še sporočili iz trebanjske galerije.

V galeriji sicer hranijo nekaj več kot 1400 likovnih del, ki so nastala v več kot petih desetletjih tamkajšnjih likovnih taborov. Prispevali so jih umetniki iz 42 držav.

V času tabora je obisk trebanjske galerije in prireditev spremljevalnega programa brezplačen.