Slovenija 9.6.2023 7:00

V Ljubljanski Drami nocoj premiera Strička Vanje

Ljubljana, 9. junija - V SNG Drama Ljubljana bo nocoj na Velikem odru premiera drame Striček Vanja ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova v režiji Janusza Kice. V ospredju drame, ki je aktualna tudi za današnji čas, so predvsem odnosi med ljudmi, v njej pa je najti tudi nekaj skorajda preroških besed o temah, kot je na primer ekologija.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Po besedah ravnateljice Drame Vesne Jurca Tadel je Čehov avtor, ki je zelo priljubljen tako pri občinstvu kot pri gledaliških ustvarjalcih samih. Razlog je po njenem mnenju zelo enostaven - njegovi junaki so zelo podobni ljudem v današnjih časih. Je pa za tega ruskega dramatika značilno, da deluje na dveh ravneh: prva so odnosi med ljudmi ter dialogi, "ki so po eni strani iskrivi, po drugi globoki in duhoviti", druga pa družba, ki jo opisuje "tako nekako na skrivaj".

Režiser Kica je o ruskem dramatiku povedal, da ima vsak svojega Čehova, tako vsako obdobje kot tudi režiser in gledališki ansambel.

V Stričku Vanji igrajo Igor Samobor, Maša Derganc, Brane Šturbej, Marko Mandić, Maruša Majer, Silva Čušin, Valter Dragan in Petra Govc.
Dramaturginja je Mojca Kranjc.

Strička Vanjo je za postavitev na odru ljubljanske Drame na novo prevedla Tatjana Stanič, ki je tudi napisala enega od treh prispevkov za gledališki list predstave. V njem sta še prispevka kritika Benjamina Zajca ter profesorice z ljubljanske Filozofske fakultete Špele Virant.

Scenografija predstave je delo Karin Fritz, pod kostumografijo se podpisuje Bjanka Adžić Ursulov. Avtor izvirne glasbe je norveški ustvarjalec Kyrre Kvam. Svetlobo je oblikoval Aleš Vrhovec, video pa Sandi Skok.

Dramo Striček Vanja v preddverju Velikega odra Drame spremlja avtorska razstava ilustracij desetih podiplomskih študentov ljubljanske akademije za likovno umetnost in oblikovanje na besedilo Čehova pod mentorstvom Suzi Bricelj, ki jo bodo odprli drevi ob 18. uri.

Strička Vanjo s podnaslovom Prizori iz podeželskega življenja v štirih dejanjih je Čehov napisal leta 1896 kot predelavo svojega zgodnjega dela Gozdni mož.