Svet 9.6.2023 6:00

V veronski Areni pred stotim opernim festivalom

Verona, 9. junija - V Areni v Veroni se pripravljajo na 100. izvedbo poletnega opernega festivala, pokroviteljstvo gala večera ob odprtju pa je prevzela italijanska igralka Sophia Loren. V jubilejni izdaji se bo festival začel 16. junija z Verdijevo Aido in sopranistko Ano Netrebko v naslovni vlogi. Uprizoritev bodo neposredno prenašali na italijanski televiziji RAI.

Italija, Verona. Arena v Veroni. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Verona.
Arena v Veroni.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Da je pokroviteljstvo prvega večera festivala prevzela mednarodno prepoznavna italijanska igralka, ki je v svoji karieri prejela oskarja in pet zlatih globusov, je sporočil italijanski državni sekretar za kulturo Gianmarco Mazzi. Aido bodo uprizorili v režiji Stefana Pode, vlogo Radamesa bo pel mož Ane Netrebko, tenorist Jusif Ejvazov.

Operni festival na odprtem prizorišču amfiteatra bo v letošnji sezoni ponudil osem in ne več pet uprizoritev, kot v prejšnjih letih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dve produkciji bosta novi, med njimi Verdijev Rigoletto, napovedali so tudi pet gala večerov. Umetniška direktorica Cecilia Gasdia, ki od leta 2018 vodi Fundacijo Arena, si želi, da bi ambiciozno zastavljeni program naletel na dober sprejem pri občinstvu. Potekal bo do 9. septembra.

V veronski Areni bo tokrat debutiral zvezdniški tenorist Juan Diego Florez, med nastopajočimi, ki jih še pričakujejo, pa bodo tudi Jonas Kaufman, Roberto Alagna, Fabio Armiliato in Placido Domingo.

Prvi operni festival v Veroni je bil leta 1913, ko so uprizorili Aido, in je postal priljubljena poletna točka za ljubitelje opere po svetu. Ohranil se je do danes, njegovo tradicijo so prekinile le obe vojni in pandemija covida-19. Na njem so prepevala prepoznavna operna imena, kot sta Maria Callas in Luciano Pavarotti, več let pa ga je umetniško vodil režiser Franco Zeffirelli, ki je umrl leta 2019. V njegovih produkcijah bo letos mogoče videti opere Traviata, Madame Butterfly in Carmen.

Kot je povedala Gasdia, je 52 odstotkov vseh gledalcev v Areni tujcev, od tega jih 85 odstotkov prihaja iz nemško govorečih držav. "Avstrijci so med našimi najbolj zvestimi gledalci."