Svet 10.6.2023 5:30

V Louvru na ogled iz Ukrajine evakuirane bizantinske ikone

Ljubljana, 10. junija - V pariškem muzeju Louvre želijo javnosti pokazati del dragocenih bizantinskih ikon, ki so bile evakuirane iz Ukrajine. Od 14. junija do 6. novembra jih bodo razstavili pet od skupno 16, preostale bodo ostale v depojih. Ikone so sicer iz Muzeja Hanenkiv v ukrajinski prestolnici Kijev, ki velja za enega najpomembnejših muzejev v Ukrajini.

Francija, Pariz. Muzej Louvre. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Francija, Pariz.
Muzej Louvre.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Umetniški zakladi so bili 10. maja v spremstvu vojske in s pomočjo Mednarodnega zavezništva za zaščito kulturne dediščine na konfliktnih območjih (ALIPH) prek Poljske in Nemčije prepeljani v Francijo, piše nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah muzeja Louvre gre za 16 najbolj simboličnih in krhkih del iz omenjenega ukrajinskega muzeja.

Kot še piše dpa, je oktobra 2022 raketa padla deset metrov vstran od muzeja. Zbirke so bile po ruskem napadu na Ukrajino februarja 2022 premeščene na varne skrite lokacije, razen monumentalnih slik, ki jih ni mogoče premakniti. Po besedah direktorice muzeja Louvre Laurence des Cars so tamkajšnji zakladi zdaj izpostavljeni še drugim grožnjam, kot so denimo temperaturna nihanja zaradi rednih izpadov električne energije.