Slovenija 9.6.2023 15:26

V Kruščah začetek filozofskega simpozija Miklavža Ocepka

Ljubljana, 9. junija - Z mednarodnim literarnim večerom v Ustvarjalnem centru Krušče se danes začenja 9. mednarodni filozofski simpozij Miklavža Ocepka: Kierkegaardovo leto 2023. Udeležuje se ga več kot 50 domačih in tujih predavateljev in umetnikov iz 16 držav, s simpozijem obeležujejo tudi 30 let delovanja založbe Apokalipsa in deset let delovanja inštituta SRISK.

Kot so zapisali organizatorji, bienalni mednarodni filozofski simpozij, od leta 2007 pa tudi letne konference v Cankarjevem domu, vselej ponujajo aktualno in perečo temo, s katero povezujejo akademsko pamet z neakademsko. Obe prireditvi sprožata dialog, ki pritegne vrhunske domače in tuje učenjake, pa tudi druge ustvarjalce. Prek danskega filozofa, očeta eksistencialne misli Kierkegaarda, odpirata prostor za izmenjavo kritičnih in inovativnih konkretnih premislekov, navdihnjenih zlasti v polju filozofije, teologije in interdisciplinarnosti, hkrati pa v duhu kritične analize in sinteze sodobnosti "dobe krize" ustvarjalno preigravata znanje med tradicijo in inovacijo.

Učenjaki, ki se srečajo, prenašajo temeljno Kierkegaardovo sporočilo o edinstvenem pomenu iskanja smisla, kjer posameznik jemlje pobudo nase z dejanji in zavezami. Tako prek osebne odgovornosti ponujajo možnost za eksistencialni preobrat in s tem izhod iz krize, ki je v svoji osnovi vendarle vrednostna oz. moralna. Simpozij, ki poteka v sodelovanju z Unescom, je pred desetletjem tedanja generalna direktorica Irina Bokova označila "kot simbol velike filozofske tradicije in vodstva Slovenije na področju intelektualnega evropskega prizorišča".

Tokratni simpozij, ki bo potekal do 13. junija, je posvečen tudi 400. obletnici rojstva Blaisa Pascala (1623-1662). Udeleženci prihajajo iz Evrope, Azije in ZDA, dialog bo letos potekal na temo Podaljšano apokaliptično 20. stoletje se končuje, kako spodbuditi posameznika k bivanjskemu zaobratu v novo oikonomijo odnosov?

Ponudil bo številne ustvarjalne delavnice in spremljevalne umetniške dogodke v ustvarjalnem centru Krušče na Notranjskem ter se zaključil s tridnevno 11. mednarodno filozofsko konferenco in delavnico, ki bo od 14. do 16. junija v Cankarjevem domu. Poleg predavanj bo ponudila mednarodno omizje v obliki kviza, gledališke dogodke in spremljevalne razstave.

Na tokratnem simpoziju bodo skušali izmenjati medsebojne bivanjske izkušnje in jih poglobiti v zaobratu, ki ne more vztrajati v zgolj mišljenju ali se izogniti politični sferi kot razsežnosti eksistence. Biti odprtega duha in srca tako pomeni "hoteti dobro" ter prinaša enost mišljenja in ravnanja. Nadaljevanje tega premišljevanja se bo odvijalo na poletni filozofski šoli na hrvaškem otoku Unije od 18. do 25. junija, so še zapisali.

Simpozij in konferenco organizirata KUD Apokalipsa in Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soeren Kierkegaard, Ljubljana, v sodelovanju s Cankarjevim domom.