Slovenija 10.6.2023 8:30

Park pred Cankarjevim domom danes namenjen otrokom in knjigam

Ljubljana, 10. junija - V parku Sveta Evrope pred Cankarjevim domom (CD) se bo ob 10. uri s predstavo Katje Povše za najmlajše Zlati ključek začel Otroški knjižni festival. Letos festival Vodnikova domačija, ki je trenutno v prenovi, pripravlja s CD, kamor se bo dogajanje preselilo v primeru slabega vremena. Festival brezplačnih dogodkov bo spremljal sejem knjig.

Ljubljana. Sejem knjig. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sejem knjig.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Celodnevni festival je, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja programov za otroke na Vodnikovi domačiji Katja Preša, namenjen tako najmlajšim kot osnovnošolcem do 12. leta.

Program devete festivalske izdaje bo najobširnejši doslej tako po vsebinah kot tudi prostorsko. Po omenjeni uvodni predstavi z lutkami in predmeti gospodične Bazilike bodo v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu uprizorili eno najstarejših predstav za otroke, ki je nastala po motivih ljudske pripovedke Repa velikanka v izvedbi Gledališča Lalanit.

V sklopu festivala se bo zvrstilo tudi nekaj glasbenih dogodkov, med njimi koncert oziroma improvizirani interaktivni nastop Urha Mlakarja in Igorja Kune, na katerem bodo oživeli literarni liki, s koncertom pa bodo tudi tradicionalno sklenili festival. Letos bo na koncertu, ki je namenjen zlasti družinam, nastopil Otroški pevski zbor RTV Slovenija.

Tudi letos bodo pripravili ugankarsko-literarni kviz za družine, na katerem se bodo tradicionalno med seboj pomerile ekipe otrok in odraslih, kot gostujoča avtorica pa bo letos festival obiskala Jana Bauer.

V sklopu festivala bo na voljo tudi več delavnic, med katerimi bo med drugim delavnica znanstvene ilustracije, ki bo sledila vodstvu po razstavi v Vrtincu sprememb, odprti v Galeriji CD.

V parku bodo ves dan stale stojnice 20 založb, ki bodo ponujale knjige za otroke in mladostnike.