Slovenija 11.6.2023 8:00

V Trstu bodo s tantadrujem za življenjsko delo počastili Adrijana Rustjo

Trst, 11. junija - Na vrtu muzeja Sartorio v Trstu bodo drevi ob 21. uri tržaškemu igralcu in režiserju Adrijanu Rustji izročili nagrado treh primorskih gledališč tantadruj za življenjsko delo. "Rustja je še vedno vedno predvsem človek teatra, njegov ustvarjalni lok pa je impozantno presenetljiv," je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija.

Lavreat velja za enega najbolj prepoznanih obrazov v zgodovini Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu. Rustja je protagonist dolge vrste uspešnih predstav, v katerih je pokazal širok razpon izrazov. Blestel je tako v legendarni vlogi Stanka Černigoja v Kobalovi komediji Afrika ali Na svoji zemlji, za katero je leta 1997 prejel Borštnikovo nagrado za igro, kot tudi v vlogi protagonista drame Zadnje lune Furia Bordona, s katero je obeležil več kot 40-letno umetniško kariero, so zapisali v SSG Trst.

Žirija v sestavi Marij Čuk, Vesna Humar in Alen Jelen pa je zapisala, da je Rustja "s svojim večdesetletnim delom resnično dokazal, da se da enovito združiti primorski kulturni prostor in s tem slovenskega. Umetnik je živ dokaz povezovanja, saj je nastopal in delal tako v Benečiji, na Goriškem, Tržaškem in Koprskem, presegal je ideološke in strankarske jezove, bil vse življenje predan gledališkemu artizmu, slovenski besedi in utrjevanju dostojanstva slovenskega človeka".

Rustja je bil prvi Tržačan z diplomo ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Poleg tega je pri Glasbeni matici kot nadarjeni pianist študiral klavir. V SSG Trst se je zaposlil leta 1960 in mu ostal zvest do upokojitve leta 1993. V SSG Trst je bil predvsem režiser in igralec, začasno pa tudi urednik gledaliških listov in zbornikov, vodja gledaliških tečajev, programski in poslovni vodja. Leta 2005 je prejel nagrado ZDUS Marija Vera za življenjsko delo. Svoje prve korake v življenje in na odru je Rustja opisal v avtobiografski knjigi Rodil sem se v soboto.

S tantadrujem za življenjsko delo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in SSG Trst od leta 2011 ovrednotijo delo in umetniške dosežke primorskih gledaliških ustvarjalcev. Doslej so priznanje prejeli Mario Uršič, Stane Leban, Zdenka Lovec, Anton Petje, Teja Glažar, Boris Cavazza, Miranda Caharija, Bine Matoh, Katja Pegan, Marija Vidau, Ivo Barišič in Dušan Mlakar.

Drevišnja podelitev nagrade bo v primeru slabega vremena v veliki dvorani SSG v Trstu.