Svet 12.6.2023 6:00

Švicarska fundacija Beyeler predstavlja Basquiatov Modenski cikel

Basel, 12. junija - Švicarska muzejska fundacija Beyeler je združila osem del newyorškega umetnika Jean-Michela Basquiata, ki skupaj še niso bila razstavljena. Umetnik je leta 1982 v Italiji naslikal cikel Modena za razstavo, ki se ni uresničila, do 27. avgusta pa so zdaj na ogled v Riehnu pri Baslu.

Švica, Riehen. Fundacija in muzej Beyeler v Riehnu pri Baslu v Švici. Foto: Wikipedia Arhiv STA

Švica, Riehen.
Fundacija in muzej Beyeler v Riehnu pri Baslu v Švici.
Foto: Wikipedia
Arhiv STA

Vsaka od osmih slik t.i. Modenskega cikla meri več kot dva krat štiri metre ter vsebuje številne elemente poznejših Basquiatovih del. Cikel je namreč nastal na začetku njegove umetniške kariere. Kot so sporočili iz muzeja, so jih zbrali iz zasebnih zbirk v Švici, ZDA in Aziji.

Fundacija Beyeler se je tako po pisanju nemške tiskovne agencije dpa poklonila Basquiatovemu "energičnemu slikarstvu". V njegovih delih so se mešali motivi iz pop kulture in kulturne zgodovine, področij, kot sta glasba in šport, pa tudi politične in ekonomske teme, kot so potrošniška družba, družbena krivica in rasizem.

Za razliko od predhodnih del, v katerih je pogosto upodabljal mestne ulice, modenske slike prikazujejo monumentalne figure, angele in hudiče, v proseči ali zmagoslavni pozi - odvisno od interpretacije. Vsebujejo tudi umetnikove zaščitne znake: avreolo in trnovo krono, risbe, skrivnostne besede in številke.

Basquiat (1960-1988) je bil eden prvih temnopoltih umetnikov, ki jim je uspelo v umetniškem svetu. Najprej se je preizkusil kot pesnik in glasbenik, nato pa se je posvetil slikarstvu. Z 21 leti je bil najmlajši umetnik, ki je bil kadarkoli povabljen na Documento v Kasslu.

Odraščal je večinoma v New Yorku, njegovi starši pa so imeli korenine na Haitiju in v Portoriku. Sam ni želel, da bi ga imenovali grafitar, ker se mu je zdelo slabšalno. Umrl je zaradi prevelikega odmerka mamil.