Slovenija 11.6.2023 7:00

Na Brdu pri Kranju Slovenski rokodelski festival

Brdo pri Kranju, 11. junija - Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije danes na Brdu pri Kranju pripravlja osrednji dogodek letošnjega Slovenskega rokodelskega festivala. Potekal bo rokodelski sejem, na katerem se bodo s svojimi izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavili rokodelci iz vse Slovenije. Odvila pa se bo tudi okrogla miza o obujanju rokodelskih poklicev.

Slovenska Bistrica. Festival rokodelstva. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Slovenska Bistrica.
Festival rokodelstva.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili organizatorji, je Slovenski rokodelski festival dogodek, ki od leta 2015 povezuje prireditve regijskih rokodelskih centrov, članov Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Dogodki vsako leto potekajo od maja do novembra, letos pa mreži dogodkov dodajajo še današnji osrednji vseslovenski rokodelski dogodek na Brdu pri Kranju.

Med 10. in 16. uro se bodo v parku zvrstile različne rokodelske delavnice za odrasle in bogat otroški program. Dogodek, ki ga financira ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, je brezplačen, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali razstave, obiskali knjižnico na prostem in poslušali pripovedke. Za kulinarično ponudbo bo na Račjem otoku poskrbela kulinarična ekipa Javnega gospodarskega zavoda protokolarne storitve RS - JGZ Brdo.

Osrednji del dogodka predstavlja rokodelski sejem. Na stojnicah se bo s svojimi izdelki predstavilo 50 rokodelcev iz cele Slovenije. Svoje znanje bodo delili tudi na delavnicah. Obiskovalci se bodo tako lahko preizkusili v kaligrafiji, izdelavi cvetličnega papirja, suhem polstenju, pletarstvu z leskovimi vitrami, pletenju podstavka iz šibja, izdelavi mozaika, pletenju iz ličja in predenju na kolovratu.

Ob 11. uri bo v kongresnem centru potekala okrogla miza Rokodelstvo in mladi: obujanje rokodelskih poklicev. Predstavniki ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in izobraževalne sfere bodo spregovorili o tem, kako je s prenosom rokodelskega znanja na mlade v Sloveniji, kakšne so izkušnje, primeri dobrih praks ter kaj prinaša mladim rokodelcem novi zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

Kot pojasnjujejo v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije, se tradicionalna znanja s svežim pristopom, ki ga prinašajo mladi, razvijajo in dobivajo nove oblikovalske in uporabne razsežnosti. Rokodelsko delo je v tujini vse bolj cenjeno in spoštovano tudi v luči trajnosti in ohranjanja kulturne dediščine.