Slovenija 14.6.2023 8:00

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine odprte razstave slikarskih del Toneta Kralja

Ljubljana, 14. junija - V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije se danes ob 18. uri odpira občasna razstava z naslovom Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja (1941-1945). Letošnjo največjo občasno razstavo muzeja bo odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Razstavo, ki je razdeljena na dva dela, so poimenovali po doslej javnosti še nikoli predstavljeni Kraljevi sliki Panem et circenses (Kruha in iger), ki je bila dlje časa delno prekrita slika na hrbtni strani slike z naslovom Streljanje talcev 13. oktobra 1942, ki jo je umetnik najverjetneje naslikal po koncu druge svetovne vojne. Prav za motiv kruha in iger sicer velja, da je viden v več Kraljevih delih, ne samo na omenjeni sliki.

Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja (1941-1945) ni klasična likovna razstava z galerijsko postavitvijo, ampak je preplet Kraljevih likovnih del z ostalim gradivom, ki jih v drugih zbirkah prav tako hrani muzej. Razstavo spremljajo Kraljevi osebni komentarji k slikam, ki jih je avtor pripravil za svojo prvo samostojno razstavo v nekdanjem Jakopičevem paviljonu leta 1945 ter interpretacije Kraljevih del različnih muzejskih strokovnjakov.

Kustosa razstave sta Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina.

Pri pripravi razstave je Muzej novejše in sodobne zgodovine sodeloval z več ustanovami iz Slovenije in srbskim Narodni muzejem. Razstava, ki bo na ogled do 10. decembra, je prilagojena tudi za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne.

Slovenski slikar, grafik, risar, ilustrator in kipar Tone Kralj se je rodil leta 1900 v Zagorici pri Dobrepolju. Občasno se je ukvarjal tudi z arhitekturo in oblikovanjem. Velja za zelo angažiranega slikarja, ki se politično sicer ni nikoli izpostavljal. Večino časa je deloval na Primorskem. Umrl je leta 1975. Tri leta pred smrtjo je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.