Na hitro prelistano 17.6.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. junija - V samozaložbi sta izšli knjigi o Shakespearu v operah in baletih na Slovenskem izpod peresa Henrika Neubauerja. Pri založbi Didakta je izšla Kratka zgodovina vojne v Ukrajini novinarja Mihe Lamprehta, KUD Sodobnost International pa je izdala knjigo O Kamilu, ki gleda z rokami poljskega pisatelja Tomasza Malkowskega z ilustracijami Joanne Rusinek.

Ljubljana. Knjiga O Kamilu, ki gleda z rokami avtorja Tomasza Matkowskega. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga O Kamilu, ki gleda z rokami avtorja Tomasza Matkowskega.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Shakespeare v baletih na Slovenskem avtorja Henrika Neubauerja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Shakespeare v baletih na Slovenskem avtorja Henrika Neubauerja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kratka zgodovina vojne v Ukrajini avtorja Mihe Lamprehta. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kratka zgodovina vojne v Ukrajini avtorja Mihe Lamprehta.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Shakespeare v operah na Slovenskem avtorja Henrika Neubauerja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Shakespeare v operah na Slovenskem avtorja Henrika Neubauerja.
Foto: STA

ZASTOPANOST SHAKESPEARA V BALETIH IN OPERAH NA SLOVENSKEM

S knjigama Shakespeare v operah na Slovenskem in Shakespeare v baletih na Slovenskem Henrik Neubauer nadaljuje zbirko svojih knjig s področja glasbe, predvsem baleta in opere. Kot ugledni plesalec, koreograf, baletni mojster, režiser, organizator in še kaj je bil sodelavec ali priča neštetih dobrih, pa tudi manj dobrih predstav po Shakespearu v ljubljanski in mariborski operi ter na ljubljanskem festivalu, zato o njih lahko suvereno pripoveduje, obenem pa niza strokovna mnenja kritikov, ki so predstave ocenjevali takrat ali pa jih še danes, je v spremni besedi zapisal Vladimir Frantar.

V obeh slovenskih opernih gledališčih so bile opere, prirejene po Shakespearovih igrah, kar pogosto na sporedu. Seveda prednjači pri tem ljubljanska Opera, ugotavlja avtor. Zadnje velja za tudi balete, zasnovane na Shakespearovih igrah, med katerimi je največkrat prišel na vrsto balet Romeo in Julija.

PRVI OSNUTEK ZGODOVINE RUSKE VOJNE PROTI UKRAJINI

Če je naloga novinarstva ta, da v realnem času izpisuje prvi osnutek zgodovinopisja, je Miha Lampreht pravi človek, da javnosti posreduje prvi osnutek zgodovine ruske vojne proti Ukrajini. To mu je uspelo, ker se je med dnevnimi analizami tudi sam poglobljeno opiral na zgodovinske vire, je v spremni besedi h knjigi zapisal novinar in urednik Ali Žerdin.

Tkanje, ki ga Lampreht tke v Kratki zgodovini vojne v Ukrajini, je večplastno: med dostopnimi dejstvi oziroma faktografijo, ki se je ne bo smelo pozabiti, navajanjem uradnih stališč in medsebojnih obtoževanj in komentiranjem spektra velikih zunanjepolitičnih vprašanj, s katerimi se ob ruski agresiji na Ukrajino ukvarja svetovna diplomacija, tako rekoč po dnevih zasleduje tako drobne, zlovešče vzgibe za eskalacijo in vztrajanje nasilja kot tudi drugačne zgodbe, ki razgaljajo posredne interese na videz nevpletenih igralcev, pa je zapisal pisatelj in novinar Igor Bratož. Po njegovi oceni knjiga pomaga razumeti zdajšnjost, a pogleduje tudi onkraj in poskuša zreti v prihodnost.

Miha Lampreht, po izobrazbi pravnik, je najprej kot novinar, kasneje pa kot komentator, dopisnik in urednik obdeloval zlasti mednarodne teme in procese. Poklicno je bil dobra štiri desetletja zvest Radiu Slovenija.

ZGODBA O SLEPEM DEČKU

Petletni Kamil je od rojstva slep. Pa se ga zaradi tega bojimo? Se nam neizmerno smili? Moramo zanj skrbeti na vsakem koraku? Seveda ne, čisto dobro se znajde sam. Kot vsak drug deček ima tudi on nore ideje in doživlja nenavadne dogodivščine. Razigran, zvedav in navihan fant se rad vozi s kolesom, se spušča po toboganu in igra nogomet. Pri soočanju s svetom mu ob strani stojijo starši in starejša sestra Suzana, s katero uganjata norčije in si včasih ponagajata. Toda kadar je treba, se vedno zavzameta drug za drugega, so o vsebini knjige O Kamilu, ki gleda z rokami zapisali pri založbi. Prevedel jo je Klemen Pisk.