Slovenija 16.6.2023 9:39

V Zasavju se pričenja Majski salon ZDSLU 2023 Misterij Gea

Hrastnik, 16. junija - Na razstaviščih v Hrastniku, Zagorju ob Savi in Trbovljah se nocoj pričenja Majski salon ZDSLU 2023 Misterij Gea, ki prinaša pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Podelili bodo tudi tri nagrade Majskega salona.

Ljubljana, ZDSLU. ZDSLU - Zveza Društev Slovenskih Likovnih umetnikov. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, ZDSLU.
ZDSLU - Zveza Društev Slovenskih Likovnih umetnikov.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), bo Majski salon na ogled do 16. avgusta.

V okviru dogodka bodo nocoj podelili tudi tri nagrade. Glavno nagrado Majskega salona bo prejela umetnica Mateja Kavčič za delo z naslovom Zatočišče, ki je nastalo v letu 2021. Ta prostorska instalacija, ki se giblje na meji med kiparstvom, instalacijo in arhitekturo, je edinstvena, presenetljiva stvaritev, ki presega koncepte vseh teh umetniških disciplin in prinaša nov in drugačen vtis umetniškega dela.

Njeno delo govori o izjemni avtorjevi predanosti in dolgotrajnem, mukotrpnem ustvarjalnem procesu, v katerem je nastajalo okolje, ki nas močno pritegne k pogledu v svojo notranjost in ki ga razumejo občinstva različnih generacij in različnih okolij. Njena instalacija je igriva in resna, filozofsko premišljena in domiselna, nadrealistična in fizično otipljiva.

Priznanje bo prejel tudi multimedijski umetnik Miha Erič za linorez z naslovom Izčrpanost, ki je nastalo leta 2021. V tem delu Erič zelo suvereno in vizualno privlačno združuje klasični grafični medij linoreza z novomedijskim pristopom z uporabo likovne govorice, prevzete iz drugih, danes zelo priljubljenih disciplin - stripa, filma in računalniških iger.

Njegova grafika z naslovom Izčrpanost predstavlja ekspresivno povedano zgodbo, ki gledalca potegne v brezmejni prostor nekih nenavadnih svetov, v katerih se komično in filmsko prepričljivo odvija več vzporednih pripovedi, ki puščajo prostor komunikaciji in različnim branjem, odvisno od očesa opazovalca. S posebnim načinom kadriranja dela Erič navadno grafiko spremeni v sliko-objekt in ji tako doda dodatno vrednost ter nakaže na nove in še neraziskane možnosti grafičnega medija danes.

Priznanje za mlado avtorico bo letos prejela Nina Koželj za delo Stanje nedolžnosti, interaktivno instalacijo, nastalo lani. Umetnica v tem delu ustvarja kiparsko pokrajino - gozd velikih spomladanskih cvetlic, skozi katerega se sprehajajo obiskovalci in ki tematizira številna vprašanja - od vprašanja odnosa med tehnologijo in naravo, naših človeških odnosov med seboj do odnosa človeka do vedno bolj ogrožene narave.

Predimenzionirane cvetlične skulpture delujejo nadrealistične, a tudi privlačne, so simbol pomladi in nedolžnosti ter naše želje po obvladovanju narave. Delo uporablja tehnologijo za interakcijo z obiskovalci in vsebuje tudi performativne elemente, zato izstopa kot izjemen prispevek na področju sodobnega kiparstva, so sporočili iz ZDSLU.