Slovenija 19.6.2023 5:00

Ena, dva, tri, akcija, Grossmann se začenja

Ormož, 19. junija - V Ormožu se bo danes začel Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki letos v ospredje postavlja akcijski film. Na 19. izdaji bodo gostili ameriškega režiserja Johna McTiernana, mojstra akcijskega žanra. Za hudega mačka se poteguje šest celovečercev, festival pa se bo po prvih dveh dnevih nadaljeval v Ljutomeru.

Ljubljana. Plakat Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

McTiernan, ki je prejemnik letošnjega častnega hudega mačka, se bo v petek na osrednjem trgu v Ljutomeru pogovarjal z Marcelom Štefančičem. Festival se bo častnemu gostu poklonil tudi z odkritjem njegovega imena na Prleškem pločniku slavnih, ki je zaživel lansko leto in bo tako kmalu slavil dvanajst ustvarjalcev žanrskega filma.

Režiser je svetovno slavo dosegel proti koncu 80. let prejšnjega stoletja s filmom Predator, sledile pa so uspešnice, kot so Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober. Njegova retrospektiva bo eden od vrhuncev letošnjega festivala, poleg že omenjenih filmov pa bo zajemala še filma Zadnja velika pustolovščina in 13. bojevnik.

McTiernan predseduje žiriji, ki bo med šestimi tekmovalnimi celovečerci izbrala letošnjega prejemnika hudega mačka. Skupaj s Christophom Huberjem, kuratorjem v Avstrijskem filmskem muzeju, in slovenskim striparjem Zoranom Smiljanićem bo izbiral med ameriško komično grozljivko Stanovanje smrti, mehiško grozljivko Zlobno oko, špansko-francoskim fantazijskim filmom Irati, luksemburško grozljivko Volčja družina, hrvaškim trilerjem Stric in belgijsko grozljivko Megaloman.

Medtem se bodo kratkometražci potegovali za nagrado Slakov hudi maček za najboljši kratki film in za nagrado Melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film. V prvem tekmovalnem sklopu je šest filmov, v drugem pa 16, vključno s slovenskim filmom Legenda o Zlatorogu. Nagrado hrupni maček pa bo prejel eden izmed petih nominiranih glasbenih dokumentarcev.

Festival, ki se bo zaključil s tradicionalno sobotno povorko zombijev, bo ponudil tudi bogat spremljevalni program, od delavnic in predavanj do subkulturne tržnice, glasbenega programa in Nočne more na Ulici trte. Vinski program bo letos v sklopu tekmovanja za naziv vinskega šampiona predstavil šest vinarjev.