Slovenija 18.6.2023 8:11

Na Sinjem vrhu se začenja likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost

Ajdovščina, 18. junija - Na turistični domačiji Sinji vrh se danes začenja 31. mednarodni likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost. Na njem bo sodelovalo 13 mednarodno uveljavljenih avtorjev, pet jih prihaja iz Slovenije, ki z izjemo dveh častnih gostov, prvič prihajajo na Sinji vrh.

Letošnja častna gosta bosta Slovenec Daeko Slavec in Ukrajinec Eduard Belsky. Iz Slovenije prihajajo še slikarji Lara Ješe, Nik Anikis Skušek, Nika Černigoj in Rebeka Golob. Med tujimi umetniki pa so k sodelovanju povabili Ukrajinca Nihorja Nesmiianova, Poljaka Katrino Sadrakovo in Rafala Urbanskia, Italijana Valentino di Vita in Paola Klavora, Hrvata Elvisa Berton ter Avstrijca Roberta Gruberja. Na letošnjem simpoziju sodeluje tudi fotograf Brut Carniollus.

"Sodelujoči avtorji predstavljajo narodnostno in generacijsko raznoliko skupino. Prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika," je za STA predstavila sodelujoče umetniška vodja simpozija Anamarija Stibilj Šajn.

Slikarji bodo ustvarjali vse do petka, ko bodo na Sinjem vrhu pripravili dan odprtih vrat. "Simpozij bomo zaključili z razstavo, predstavitvijo avtorjev in njihovih del ter s spremljajočim kulturnim programom," je še pojasnila Anamarija Stibilj Šajn.

Sledila bo priprava kataloga, v začetku decembra pa prva razstava v Kosovelovem domu v Sežani. Tej bodo sledile še razstave v razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji, Šivčevi hiši v Radovljici, Pavlovi hiši iz Avstrije, novost pa predstavlja razstava v Čedadu v Italiji.

"Trideset let delovanja simpozija je obveza in hkrati silna moč za naprej, s katero povezujemo likovne ustvarjalce in nadaljujemo pretok likovnega ustvarjanje ter na umetniški ravni gradimo medkulturni dialog. Prav umetnost nam omogoča, da iščemo poti do sebe in do drugega," je povabilo na Sinji vrh zaključila umetniška vodja.

Simpozij, ki je nastal na pobudo slikarja Klavdija Tutte, s svežino izbranih likovnih ustvarjalcev vstopa v novo desetletje delovanja.