Svet 19.6.2023 16:03

Salmanu Rushdieju nagrada za mir nemških založnikov in knjigotržcev

Frankfurt, 19. junija - Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je letošnji prejemnik nagrade za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Pisatelj nagrado prejme "zaradi svoje neomajnosti, zavezanosti življenju in dejstva, da bogati svet s svojim veseljem do pripovedovanja zgodb", je danes sporočil upravni odbor Nemškega združenja založnikov in knjigotržcev.

Kanada, Toronto. Pisatelj Salman Rushdie. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Kanada, Toronto.
Pisatelj Salman Rushdie.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Vse od svoje mojstrovine Otroci polnoči iz leta 1981 Rushdie navdušuje s svojimi interpretacijami migracij in svetovne politike. V svojih romanih in neleposlovnih knjigah združuje pripovedno daljnovidnost z nenehnimi literarnimi inovacijami, humorjem in modrostjo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz združenja in dodali, da nagrajeni pisatelj "opisuje tako silo, s katero nasilni režimi uničujejo celotne družbe, kot tudi neuničljiv duh odpora posameznikov".

Rushdie je bil lani poleti med predavanjem v ZDA hudo poškodovan v napadu z nožem. Sedaj piše knjigo o temu dogodku. Ta se je zgodil več kot 30 let po tem, ko je nekdanji iranski verski voditelj, ajatola Homeini leta 1989 za Rushdieja izrekel fatvo ali smrtno obsodbo zaradi njegovega romana Satanski stihi.

Avtor je zaradi tega desetletja živel v stalni nevarnosti. "Kljub temu ostaja eden najbolj strastnih zagovornikov svobode misli in govora - ne le svoje, ampak tudi svobode ljudi, katerih stališča sicer ne deli," je zapisano v izjavi. "S prevzemanjem velikih osebnih tveganj brani bistveni predpogoj za mirno sobivanje," so še dodali.

Rushdie je po navedbah iz Frankfurta v odzivu na novico sporočil, da je zelo hvaležen za nagrado. "Vem, kako pomembna je ta nagrada in nekoliko sem prestrašen zaradi seznama prejšnjih nagrajencev, ki mu bo zdaj dodano moje ime. Res sem zelo vesel."

Nagrada za mir nemških založnikov in knjigotržcev, ki jo podeljujejo od leta 1950, je vredna 25.000 evrov. Podelijo jo osebnostim, ki prispevajo k uresničevanju ideje miru v literaturi, znanosti ali umetnosti. Lani je nagrado prejel ukrajinski pisatelj Sergij Žadan.

Nagrado tradicionalno podelijo ob koncu Frankfurtskega knjižnega sejma. Letos je slovesnost ob podelitvi nagrade predvidena 22. oktobra, še poroča dpa.