Slovenija 20.6.2023 9:00

Galerija Kresija z novimi slikarskimi deli Mitje Ficka

Ljubljana, 20. junija - V galeriji Kresija bodo ob 19. uri odprli razstavo novih slikarskih del Mitje Ficka. Naslovili so jo Babica moje ikebane je ikona, slikar pa tudi v novi produkciji sledi svoji ustvarjalnosti, za katero je značilno kolažno sestavljanje motivov v nove podobe. Razstava bo odprta do 27. julija.

Ljubljana. Galerija Kresija. Foto: Znanost na cesti Arhiv Znanost na cesti

Ljubljana.
Galerija Kresija.
Foto: Znanost na cesti
Arhiv Znanost na cesti

V Kresiji se bo Ficko predstavil po tem, ko je v začetku leta svoja dela prikazoval v galeriji Equrna. Kot so sporočili iz galerije, tudi v novi slikarski produkciji nadaljuje s kolažnim sestavljanjem motivov, likov in znakov v brezčasne in brezprostorne podobe, ki jih konstruirajo ploskve grafičnih rastrov.

"Avtorjeva kontinuiteta slikarske prakse pa se nakazuje tudi v obravnavi motivov gobic in ptic, toda tokrat v še bolj reducirani barvni in pripovedni paleti," so zapisali v Kresiji.

Ficko se je rodil leta 1973 v Murski Soboti. Od leta 1994 do leta 1999 je študiral na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Janezu Berniku in Gustavu Gnamušu. Leta 2002 je zaključil magistrski študij pri Metki Krašovec in leto kasneje prejel nagrado zlata ptica za likovno umetnost.

Znan je po svojih kompleksnih fantazijskih, v notranjo resničnost in občutenje usmerjenih prevladujoče figuralnih kompozicijah. Kot pravi sam, njegove slike ne temeljijo na v naprej trdno določenih konceptualnih okvirjih. Čeprav ve, kaj bo slikal, jih raje prepušča nastajanju.

Avtor raziskuje meje in sobivanje različnih svetov, ravni bivanja in različnih pristopov - načinov slikanja. Pomemben del tega je dialektika med nastajanjem - materializacijo in izginjanjem - dematerializacijo predmeta ali prizora in ne toliko njegova končna statična uprizoritev. Slika je zanj proces, sobivanje ter preplet abstraktnega in figurativnega.

Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugim v Italiji, Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji.