Slovenija 20.6.2023 13:07

V Čedadu padla prva klapa celovečernega prvenca Urške Djukić

Čedad, 20. junija - V Čedadu je danes padla prva klapa celovečernega prvenca režiserke Urške Djukić z delovnim naslovom Little Trouble Girls. V njem nadaljuje temo, ki jo je razvila v večkrat nagrajenem kratkem filmu Babičino seksualno življenje, to je vpliv družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa.

Ljubljana. Režiserka Urška Djukić. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Urška Djukić.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zgodba filma govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji, ki v času odraščanja krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti. Gre za napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo.

Djukić je ob začetku snemanja povedala, da je hvaležna, da lahko skozi umetniško refleksijo predvsem sebe in sveta okoli sebe pri gledalcih "spodbudi vprašanja, kritičnost ter empatijo in čutenje lastne biti".

Filmska ekipa se bo v zamejskem Čedadu in okolici mudila 20 dni, saj je to tudi glavna lokacija filma. Devet dni bodo snemali v Ljubljani, še šest snemalnih dni jih čaka pozimi. Film bo nastal v 35 snemalnih dneh, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), ki produkcijo sofinancira skupaj z RTV Slovenija, direkcijo za film italijanskega ministrstva za kulturo, skladom za avdiovizualne medije in filmsko komisijo Furlanije - Julijske krajine ter Hrvaškim avdiovizualnim centrom. Film nastaja s podporo programa Arri International Support Programme.

Glavno junakinjo bo odigrala Jara Sofija Ostan, nastopili pa bodo še Mina Švajger, Saša Tabaković, Nataša Burger, Lotos Vincenc Šparovec, Špela Frlic, Brane Završan, Saša Pavček in drugi. Nastopil bo tudi projektni dekliški pevski zbor.

Scenarij za prvenec je Djukić pisala z Marino Gumzi, tudi koproducentko filma, in ga razvijala na intenzivnih mednarodnih programih ter delavnicah za razvoj prvencev, kot so Cinefondation Rezidence v okviru filmskega festivala v Cannesu, Torino Film Lab, Ponta Lopud, First Film First in Residence Moulin D'Ande. Razvoj projekta so sofinancirali SFC, Re-act, program Ustvarjalna Evropa Media in francoska regija Nova Akvitanija.

Fotografijo bo podpisal Lev Predan Kowarski, glasbo pa Lojze Krajnčan.

Djukić je študirala na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Leta 2016 je posnela kratki igrano-animirani film Dober tek, življenje! ter zanj prejela vesno za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Njen kratki film Babičino seksualno življenje, nastal po knjižni predlogi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, je Evropska filmska akademija lani razglasila za najboljši evropski kratki film, letos pa je zanj prejela še nagrado francoske filmske akademije cezar.