Svet 20.6.2023 14:26

Nagrada Darka Bratine letos za bolgarskega režiserja Stefana Komandareva

Gorica, 20. junija - Kinoatelje bo letos že štiriindvajsetič zapored podelil nagrado Darko Bratina, s katero v ospredje postavlja filmske avtorje, ki s svojimi angažiranimi kinematografijami občinstvu ponudijo priložnost za poglobljen razmislek o pogosto zapostavljenih vprašanjih sodobne družb. Letos nagrado namenjajo bolgarskemu režiserju Stefanu Komandarevu.

Čezmejni filmski festival Poklon viziji bo letos potekal med 16. in 22. oktobrom v sedmih mestih - Novi Gorici, Gorici, Vidmu, Trstu, Ljubljani, Izoli in Špetru, so povedali na današnji novinarski konferenci. V sodelovanju s partnerskimi institucijami so pripravili bogato bero filmskih vsebin, projekcij ob prisotnosti avtorjev, strokovnih srečanj ter delavnic, ki bodo obiskovalcem čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo dale priložnost za kvalitetno druženje in spodbudo za kritično motrenje vizij razvoja družbe.

Festival, ki sloni na vrednotah medkulturnega dialoga, je tudi del programa Evropske prestolnice kulture (EPK) GO! 2025.

Nagrado Darko Bratina so letos namenili bolgarskemu režiserju Stefanu Komandarevu za njegov poglobljen filmski opus dokumentarnih in igranih filmov, ki je v preteklih treh desetletjih s prepoznavno naracijo kritičnega premišljevalca sodobnosti zaznamoval ne samo bolgarsko, temveč tudi evropsko kinematografijo.

"V vlogi kronista družbeno-političnih razmer delavskega razreda Komandarev filma ne izrablja le kot sredstva za kritiko strukture moči in protesta v interesu družbene reforme, temveč s filmskim jezikom socialnega realizma vztrajno premišljuje o državi na večnem razpotju, ki je polna kontradikcij in boleče preteklosti. Gledalca prisili, da se sprašuje o pomenu ideologije in veroizpovedi, državnih in etničnih meja, o socialnih neravnovesjih ter politični korupciji. Socialno pravičnost namreč režiser razume kot ključno za prehod v družbo, v kateri sta enakopravnost in solidarnost temeljni vrednoti, dostojanstvo posameznika pa neodtujljivo," je povedala vodja festivala Poklon viziji Mateja Zorn.

Komandarev deluje kot režiser, producent in scenarist. Rodil se je leta 1966 v Sofiji, po dveh diplomah, iz medicine in filmske režije, in kratkem ekskurzu v poklic psihiatra, je ustanovil lastno produkcijsko hišo Argo Film. Pod njenim okriljem je posnel vrsto mednarodno nagrajenih igranih in dokumentarnih filmov, med katerimi je največji uspeh dosegel film Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom. Film, ki je nastal tudi v slovenski koprodukciji, je Ameriška filmska akademija uvrstila v ožji izbor za tujejezičnega oskarja, podrl pa je tudi državni rekord v okviru predvajanja v kinematografih, saj je bil distribuiran v 93 državah.

Letošnja festivalska edicija prinaša nekaj novosti, najbolj intenzivno dogajanje bo postavljeno v goriški mesti, kjer se bodo v tridnevnem programu predstavila tako dela uveljavljenih avtorjev, kot je letošnji prejemnik nagrade Komandarev, kot tudi kratkometražni nabor iz festivalske sekcije Prvi Poleti.

Do 10. avgusta je sicer še odprt mednarodni razpis Prvi Poleti, s katerim k prijavam vabijo filmske ustvarjalce, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni.

Nagrado Darka Bratine podeljuje Kinoatelje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.