Slovenija 23.6.2023 0:30

V Mariboru se začenja Festival Lent

Maribor, 23. junija - V Mariboru se danes začenja Festival Lent, ki ga v tem mestu prirejajo že več kot tri desetletja. Zaradi obnove Lenta letos ne bo potekal na tem nabrežju Drave, po katerem je dobil ime, ampak bo dogajanje do 1. julija predvsem na trgih mestnega jedra in v Mestnem parku.

Maribor. Novinarska konferenca s predstavitvijo letošnjega programa Festivala Lent. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca s predstavitvijo letošnjega programa Festivala Lent.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Edino festivalsko prizorišče, ki bo letos neposredno na Lentu, je Sodni stolp, kjer bodo med drugim nastopili Jure Ivanušič, Severa Gjurin in Robert Petan. V bližnjem avditoriju lutkovnega gledališča oz. Minoritih bo oder za komedijo in jazz z zvezdniki, kot so Seun Kuti, Manu Katche, Fred Wesley, Dobet Gnahore in Božo Vrećo.

Na glavnem odru na Trgu Leona Štuklja bodo nastopili med drugim Joker Out, Klemen Slakonja, Indexi z gosti, Vlado Kreslin, Rock Opera - Queen Symphony in Tržaški partizanski zbor Pinka Tomažiča. Tu bosta tudi koncert Piše se leto in folklorni festival Folkart, ki letos beleži 35 let.

Združeni Jurčkov in Večerov oder bo prvič na Glavnem trgu, kjer bodo nastopili med drugim Avtomobili, Ana Pupedan, Janez Bončina, Tomaž Domicelj in Čedahuči. V Vetrinjskem dvoru bo že tradicionalno stand up in otroški program, v Dvorani Union klasična glasba, v Mestnem parku dogajanje za družine in na terasi Mariboxa Oder KMŠ za nove generacije slovenskih glasbenikov. Cikel Pozor! Muzika na cesti bo tekel na Grajskem trgu.

Festival tudi letos pod svojim okriljem gosti vrsto programov nevladnih organizacij, kot so Živa dvorišča, StopTrik in DokuDoc. V njegovem okviru teče tudi festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo letos potekal na Trgu svobode, v Mestnem parku in še na nekaterih drugih prizoriščih.