Slovenija 27.6.2023 10:00

Folkart ima letos 35 let

Maribor, 27. junija - V sklopu poletnega Festivala Lent, ki so ga odprli v petek, se danes v Mariboru začenja še 35. mednarodni folklorni festival Folkart. Nastopajoče skupine letos poleg Slovenije prihajajo iz Burundija, Bolgarije, Češke, Indonezije, Kitajske in Srbije.

Maribor. Mesto Maribor, Lent, reka Drava. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mesto Maribor, Lent, reka Drava.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Folkart, ki je leta 1989 postavil temelje Festivala Lent, je po navedbah Narodnega doma Maribor edini tovrstni slovenski festival, ki ga je pod okrilje vzelo svetovno festivalsko združenje CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels), in eden izmed "velike peterice" v folklornem svetu.

"Zdaleč največji tovrstni festival v Sloveniji je tisti, ki je v naše mesto pripeljal ves svet," izpostavljajo in dodajajo, da so v Mariboru doslej gostili plesalce iz več kot 80 držav.

Iz Indonezije prihaja Tegal Art House Fundation, s Kitajske Šola ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz Hangzhouja, iz Bruslja pa skupina burundijskih tolkalistov Les Tambours Du Burundi Ikiyago Legacy. Iz bolgarskega Plovdiva prihaja Professional Folk Dance Ensemble Trakia. Nastopila bosta tudi mlada češka folklorna skupina Šotyš, ki prihaja iz Južne Moravske, in Akademsko kulturno društvo Španac iz Beograda. Slovenijo bo zastopal mariborska Akademska folklorna skupina Študent.

Producentka Folkarta Alenka Klemenčič je za STA pojasnila, da je gostovanja iz oddaljenih držav vedno težje organizirati. Skupini iz Kitajske in Indonezije sta dobili vizume šele nekaj dni pred odhodom, manj uspešna je bila skupina iz Zimbabveja, ki je ne bo. "Kljub temu smo uspeli sestaviti vrhunski program. Folkart bo ponovno pisan, barvit, zanimiv in glasen," je dejala.

"Lahko smo ponosni, da vsako leto uspemo na domače dvorišče privabiti bisere svetovne kulturne tradicije," je poudarila.

Skupine se bodo nocoj skupaj predstavile na povorki skozi središče Maribora z zaključkom na odru na Trgu Leona Štuklja. V naslednjih dneh se bodo ločeno predstavljale na Glavnem trgu in še nekaterih drugih krajih, v soboto, ko je tudi zaključek Festivala Lent, pa bodo znova skupaj zaplesale na Trgu Leona Štuklja.

Folkart so v Mariboru začeli prirejati pred 35 leti na pobudo Akademske folklorne skupine (AFS) Študent, kasneje pa so folklornim nastopom postopno dodajali še druge vsebine ter tako razvili Festival Lent.