Slovenija 21.6.2023 9:00

Simpozij o razumevanju zla za začetek kraškega Festivala Sanje

Ljubljana, 21. junija - S simpozijem z naslovom Raz-umevanje zla se bo začel letošnji 22. festival Sanje, ki bo potekal na več lokacijah na Krasu: v Škocjanu, Divači in Lokvi. Festival bo letos prvič v celoti potekal na Krasu. V okviru festivala bo med drugim kresna noč s plesom v Divaški jami in na jasi pri jami ter literarno-glasbeni maraton Burja.

Šmartno. Festival Sanje. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Šmartno.
Festival Sanje.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Na simpoziju z naslovom Raz-umevanje zla so med drugim predvideni razpravljavci Boris Čok, Iztok Osojnik, Peter Kovačič Peršin, Marjan Tomšič, Viktorija Kos, Tea Golob in Rok Zavrtanik. Med razpravljavci je bil predviden tudi pater Karel Gržan, ker pa se simpozija ne bo mogel udeležiti, bodo prikazali njegov vnaprej posneti 15-minutni video.

Dan kasneje bo v Kulturnem domu Lokev potekal literarno-glasbeni maraton Burja, ki bo združil glasbo in prebiranje poezije ter bo izrazito medgeneracijski. Glasba bo stilsko segala od sodobne do tradicionalne. Pripravili bodo tudi sejem lokalnih dobrot.

V petek bo sledila kresna noč s plesom v Divaški jami in na jasi pri jami. Ponudila bo pesniško potovanje skozi Divaško jamo, igralka in pesnica Zala Djuric bo izvedla performans ob izidu svoje druge pesniške zbirke Ljubavi, napovedana sta koncerta Alje Petric in Andreja Hrvatina Nimetuja ter nastop Maje Martinuč.

V soboto so na programu Pravljična vas Škocjan, staroversko romanje do Gradišča in celovečerni koncert etno-jazz skupine Čompe.

Letošnja novost festivala je tudi, da ne bo vstopnine na festivalske dogodke, so pa dobrodošli prostovoljni prispevki. Na spletni strani založbe Sanje je sicer mogoč brezplačni nakup Kresnice, s katero organizatorji podarjajo štiri kupone, ki jih bo mogoče unovčiti na prizoriščih festivala.