Slovenija 25.6.2023 10:00

Na eni najbolj znanih slovenjgraških ulic razstava steklarskega mojstra Gostečnika

Slovenj Gradec, 25. junija - Do novembra letos si lahko obiskovalci Meškove ulice v Slovenj Gradcu ogledajo ulično razstavo steklenih eksponatov steklarskega mojstra Matijaža Gostečnika. Z razstavo obeležuje 25 let ustvarjanja, hkrati je namen razstave tudi prispevati k oživljanju mestnega jedra in spomniti na 120. obletnico od uničujočega požara v Meškovi ulici.

Slovenj Gradec. Mestna občina Slovenj Gradec. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Mestna občina Slovenj Gradec.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Nedavno odprtje razstave oz. galerije na prostem slovenjgraškega steklarskega mojstra in inovatorja Matijaža Gostečnika je pospremila umetnostna zgodovinarka in kustosinja Koroškega pokrajinskega muzeja Aleksandra Čas. V nagovoru je poudarila predvsem umetnikove "zanimive ambientalne dialoge", kar mu material stekla tudi omogoča.

Tokrat so njegova dela umeščena v os nekdanje Cerkvene, od leta 1930 pa Meškove ulice. "Ulica, ki je pred natanko 120 leti preživela uničevalen požar, kljubuje in se uspešno prilagaja tudi spremembam urbanističnih posegov novejšega časa in še vedno predstavlja eno pomembnejših ob osrednji ulici na Glavnem trgu," je dejala umetnostna zgodovinarka.

Po njenih besedah je Meškova ulica radodarno sprejela tudi umestitev steklenih objektov steklarskega mojstra Gostečnika, ki je svojo ustvarjalno pot utiral z izdelki iz taljenega oz. fuzijskega stekla in se sprva posvetil raziskovanju same tehnike.

"Tega se je lotil na način obrtnika in rokodelca in kmalu prešel v zvedavega mojstra, ki je tehniki hitro prikrojil še lastno domišljijo, pri čemer je vselej podrejen fizikalnim in kemijskim lastnostim sestavin in svoje izdelke širokega razpona - od okrasnega, preko promocijskega do protokolarnega - dvignil na raven umetniškega," je dejala govornica na nedavnem odprtju razstave.

Ocenila je, da se je Gostečnik poleg tehnike tudi motivike loteval premišljeno in jo v duetu s slikarjem in grafikom Klavdijem Tutto nadgrajeval in izpeljal v odmevni seriji Polifemovo oko.

"Plod sodelovanja rokodelca z akademskim slikarjem je vplivala predvsem na unikatno likovno podobo Gostečnikovih izdelkov, kar je nadgradila še pridobitev certifikata domače in umetnostne obrti Art&Craft Slovenija," je izpostavila umetnostna zgodovinarka, ki je med lastnostmi oblikovalca stekla poudarila tudi njegovo vztrajnost pri rokodelsko-obrtniškem delu in inovativnost.