Svet 21.6.2023 10:04

Instalacija Vanje Bućan na dunajski stolpnici Ringturm opozarja na podnebne spremembe

Dunaj, 21. junija - V središču avstrijske prestolnice Dunaj so ob prisotnosti ministrice za kulturo Aste Vrečko v torek slovesno odprli instalacijo slovenske umetnice Vanje Bućan Ledeniki na potepu. Umetnica je kot prva slovenska umetnica z instalacijo preoblekla dunajsko stolpnico Ringturm. Z njo opozarja na podnebne spremembe in njihove uničujoče posledice.

Avstrija, Dunaj. Minsitrica za kulturo Asta Vrečko in umetnica Vanja Bućan na otvoritvi instalacije Ledeniki na potepu na dunajski stolpnici Ringturm. Foto: arhiv Vienna Insurance Group

Avstrija, Dunaj.
Minsitrica za kulturo Asta Vrečko in umetnica Vanja Bućan na otvoritvi instalacije Ledeniki na potepu na dunajski stolpnici Ringturm.
Foto: arhiv Vienna Insurance Group

4000 kvadratnih metrov veliko preobleko stolpnice sestavlja skupaj 30 potiskanih mrežastih trakov, širokih do treh in dolgih do 63 metrov. Za letošnjo preobleko zgodovinske stavbe je slovenska umetnica Bućan iz poletnega ozračja izrezala ledenike. Pod njimi se je zbrala gruča kopalcev, ki uživajo v morskem vzdušju, so navedli pri zavarovalnici Wiener Städtische, ki domuje v Ringturmu.

"S fotografijo želim ponazoriti potencial sprememb, ki jih s seboj prinaša narava. Mi, tako kot kopalci na sliki, smo le majhni delčki v večjem kontekstu. Ledeniki na potepu so postali simbol podnebnih sprememb. Zame pomenijo tudi nepredvidljivost dogajanja - tako kot tudi v tem trenutku na plaži ni jasno, kaj bo tem kopalcem prinesel ta dan," je o svojem delu povedala Bućan.

Ringturm je doslej preobleklo že več priznanih avstrijskih umetnikov, med drugim Gottfried Helnweina in Arnulfa Rainer. Od leta 2012 pri preobleki Ringturma sodelujejo tudi umetnice in umetniki iz vzhodne Evrope. Poleg Vanje Bućan so dunajski Ringturm doslej preoblekli umetniki iz Bolgarije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Srbije.

Vanja Bućan se je rodila leta 1973 v Novi Gorici. Živi in dela kot svobodna fotografinja v Berlinu in sodeluje kot mentorica z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Najprej je študirala sociologijo, nato je leta 2010 zaključila študij na Kraljevi akademiji lepih umetnosti v Haagu. Vanja Bućan je skozi čas razvila svoj lasten umetniški slog, ki se osredotoča na prikaz in odnos med človekom in naravo. Tudi položaj ženske v družbi je tema, ki se ji vedno znova posveča.

Njena dela so bila razstavljena na številnih razstavah doma in po svetu; med drugim v dunajskem Kunsthaus, Lentos Kunstmuseum v Linzu, grškem muzeju Benaki, kitajskih umetnostnih muzejih Lishui in Cafa ter Muzeju sodobnih umetnosti Banjaluka iz Bosne in Hercegovine. Sodeluje tudi na mednarodnih fotografskih festivalih in umetniških sejmih.