Slovenija 22.6.2023 8:02

Pestro celodnevno dogajanje ob stoletnici Slovenskega etnografskega muzeja

Ljubljana, 22. junija - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo stoletnico ustanovitve danes obeležili s celodnevnim prazničnim dogodkom, v okviru katerega bodo med drugim ob 18. uri odprli prvi del nove stalne razstave Človek in čas. Obiskovalce, ki imajo danes prost vstop v muzej med 10. in 23. uro, med drugim vabi tudi Rokodelski SEMenj.

Ljubljana. Slovenski etnografski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednja slavnostna prireditev z naslovom SEM 100 let: Praznujmo skupaj se bo začela ob 20. uri. Na njej bo slavnostni govorec državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. Sledil bo muzejski sprehod skozi čas z umetnikom Matjažem Pikalom in koncert zasedbe Čompe.

Prvi del nove stalne razstave Človek in čas s podnaslovom Prvih 100 pripoveduje zgodbo o muzeju, njegovem času, mejnikih in njegovi rasti - skozi sto predmetov. Drugi, osrednji del nove stalne razstave s podnaslovom Od ponedeljka do večnosti bodo odprli v začetku oktobra.

Na razstavi bodo predstavljeni predmeti, ki pričajo o oblačilni kulturi, kot je na primer rekonstrukcija noše iz Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske. Nekateri predmeti govorijo o izjemnosti, kot so rezljana vrata iz Poljanske doline, ali uporabnosti, kot je gostilniški inventar iz začetka 20. stoletja, ter ustvarjanju v času, kot je kreacija Sončnica oblikovalca Alana Hranitelja.

Govorijo tudi o spominjanju, kot je kovček izseljenke, in pripadnosti ob delovnem oblačilu gasilca. Del razstave odseva srečevanja Slovencev s kulturami sveta, kamor so med drugim umeščeni Smejoči Buda iz Kitajske in mokasini, značilno obuvalo severnoameriških ljudstev, so sporočili iz SEM.

V 100 letih delovanja je SEM zbral 40.000 predmetov slovenske in zunajevropske kulturne dediščine, ki pričajo o kulturi in načinih življenja od 17. stoletja do danes. Glavnina predmetov je iz 19. in 20. stoletja.

"Obletnica je priložnost, ko se lahko zazremo v bogato preteklost muzeja, od skromnih, a smelih začetkov, ko so muzejsko ekipo sestavljali ravnatelj, kustos in služitelj, do tega, da je danes SEM najstarejša in osrednja etnološka ustanova v Sloveniji z 11 kustodiati in številnimi podpornimi službami. Zaziramo se v prelomne dogodke v muzejski zgodovini ter hkrati ob obeleževanju visokega jubileja postavljamo nove mejnike," je ob obletnici izjavila direktorica muzeja Natalija Polenec.

Poleg odprtja prvega dela nove stalne razstave bodo na travniku pred kavarno SEM ob 13. uri odprli panojsko razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije: Ob 20-letnici Unescove Konvencije, kjer bodo prek fotografij predstavili bogato in raznovrstno nesnovno kulturno dediščino Slovenije.

Na Muzejski ploščadi pred SEM se bo ob 17. uri začel koncert Fake Orchestra z gosti, ki bodo pripravili glasbeno potovanje. To bo poleg Slovenije popeljalo po Avstraliji, Indiji, Balkanu, Severna in Južni Ameriki ter Afriki.

Na ploščadi bo med 17 in 22. uro potekal Rokodelski SEMenj, na katerem se bodo predstavili izbrani nosilci nesnovne kulturne dediščine ter rokodelci in oblikovalci, katerih izdelke je moč najti v trgovini SEM.

V SEM bodo pripravili še strokovno srečanje ob obeležitvi 20-letnice Unescove konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, na kateri bodo predstavili dobre prakse varovanja nesnovne kulturne dediščine.

V primeru dežja bo program do 20. ure potekal v SEM, nato v bližnji Športni dvorani Tabor.