Slovenija 22.6.2023 6:00

V CD prvi mednarodni baletni festival Plesne noči

Ljubljana, 22. junija - Cankarjev dom (CD) ter SNG Opera in balet Ljubljana sta pripravila prvi mednarodni baletni festival. Ob letošnji 30-letnici smrti so ga posvetili znanemu baletnemu plesalcu Rudolfu Nurejevu, ki se ga bodo spomnili skozi pogovor, film in razstavo. Do ponedeljka bodo program dopolnjevale štiri uspešnice domačih in gostujočih baletnih hiš.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival, ki so ga poimenovali Plesne noči, se bo začel nocoj v CD z gostovanjem baletnega plesalca Charlesa Judeja, nekdanjega prvaka pariškega baleta, ki bo na predavanju obudil spomin na svojega soplesalca in prijatelja Nurejeva. Zatem bo na sporedu biografska drama o ključnih trenutkih v življenju mladega Nurejeva Beli vran v režiji Ralpha Fiennesa, v petek pa bodo odprli še razstavo, ki bo sovjetskega plesalca in koreografa do konca avgusta prikazovala skozi plesne kostume in še neobjavljene fotografije francoskega fotografa Francetta Levieuxa.

Uprizoritveni del festivala se bo prav tako začel v petek, ko bo v priredbi Petra Lukanova ter izvedbi baletnikov iz Sofije na ogled baletna uprizoritev slavnega Cervantesovega romana o sanjavem Don Kihotu iz Manče.

Mariborski baletniki bodo izvedli triptih Myth, Rain Dogs, Aperture, ki so ga v matični hiši uprizorili v koreografijah Gaja Žmavca, Johana Ingerja in Edwarda Cluga. Iz tujine so povabili še Narodno gledališče iz Beograda, ki bo na festival pripeljalo baletno interpretacijo kultnega jugoslovanskega filma Kdo neki tam poje v koreografiji in režiji Staše Zurovca.

Za ponedeljkov zaključek bo ljubljanski baletni ansambel ponovil svoj pripovedni balet Veliki Gatsby v postavitvi Lea Mujića.