Svet 23.6.2023 6:00

Londonska galerija portretov po triletni prenovi odprta za javnost

London, 23. junija - V Londonu so po triletni prenovi, vredni 41,3 milijona funtov oziroma 47,2 milijona evrov, ponovno odprli Narodno galerijo portretov. Pri prenovi so se osredotočili na predstavitev zbirke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija, London. Narodna galerija portretov v Londonu. Foto: Wikipedia Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Narodna galerija portretov v Londonu.
Foto: Wikipedia
Arhiv STA

Med triletnim zaprtjem so galeriji zagotovili javne prostore, nov vhod za obiskovalce, javno dvorišče in učni center. S posodobljeno zbirko umetniških del v okviru projekta Inspiring People pa raziskujejo teme regionalne zgodovine, družbenega razreda, spola in etnične pripadnosti.

Glavna kustosinja galerije Alison Smith je pojasnila, da so želeli preučiti zbirko z namenom, da bi bila bolj vključujoča in reprezentativna.

Pred zaprtjem je bilo več portretov moških kot žensk, zdaj je odstotek skoraj izenačen. "Pravzaprav smo jo naredili bolj reprezentativno za Veliko Britanijo v smislu etnične pripadnosti ali družbenega razreda," je o novi postavitvi povedala kustosinja.

Po njenih besedah morajo namreč pokazati, da ne obstaja zgolj ena pripoved o britanski zgodovini. "Pokazati moramo prispevke drugih ljudi ali ljudi, ki so bili izpuščeni ali spregledani."

"Vse to smo poskušali združiti z uvedbo grafik, priljubljenih portretov, imamo celo ovitke plošč, fotografije, plakate, da bi bilo vse bolj vključujoče, da bi pokazali, da smo galerija za vsakogar in o vsakomur," je pojasnila kustosinja.

Z namenom, da bi uravnotežili zastopanost spolov, so britanski umetnici Tracey Emin naročili, naj ustvari novo umetniško instalacijo. Njeno delo The Doors prikazuje 45 izključno ženskih obrazov, ki so jih ulili v bron in postavili na vrata galerije.

Pripravili bodo tudi veliko raziskavo umetnikov iz afriške diaspore, ki delajo v Združenem kraljestvu in ZDA, z naslovom The Time Is Always Now: Artists Reframe The Black Figure. Da bi poudarili pogosto spregledane zgodbe žensk, ki so pripomogle k oblikovanju britanske zgodovine, pa so pridobili še pet avtoportretov umetnic.

Nova vrata galerije je v torek odprla žena princa Williama Kate, ki je pokroviteljica galerije, za javnost pa so jo ponovno odprli v četrtek.