Slovenija 22.6.2023 12:30

Ulični festival Ana Desetnica letos v 15 mestih

Ljubljana, 22. junija - V 15 slovenskih mestih bo tudi letos potekal 26. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Obiskovalci si bodo lahko ogledali skoraj 40 različnih dogodkov v izvedbi približno 100 ustvarjalcev iz 14 držav. Umetniki bodo ulice in druga prizorišča zasedali od danes do 2. julija.

Ljubljana. Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica v Ljubljani. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica v Ljubljani.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ana Desetnica si je za prvo mesto, kjer bodo nastopajoči zavzeli ulice, trge, mostove, parke, dvorišča, parkirišča in druge kotičke, tokrat izbrala Gornjo Radgono. Zatem se bodo v festival vključili še Logatec in okoliške vasi, Kamnik, Ilirska Bistrica, Nova Gorica, Maribor, Izola, Šoštanj, Novo mesto, Ljubljana, Krško, Sežana, Kranj, Slovenj Gradec in prvič tudi Tolmin.

Sodelujoči umetniki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Italije, Francije, Nemčije, Belgije, Irske, Makedonije, Argentine, Kolumbije, Gane, Velike Britanije in Kube, njihovi nastopi na Ani Desetnici pa so brezplačni.

Kot so sporočili iz Gledališča Ana Monro, bodo gostili najrazličnejša bitja, kot so preroki, gusarji, velikani, troli, migranti, klovni, dive in vesoljci, številne živalske ter nekaj rastlinskih vrst.

Ana Desetnica bo "kljubovala gravitaciji, iskala drug(ačn)e perspektive, pripeljala s sabo orkester z enim samim članom in nas popeljala prek vseh meja - v Afriko in na Kitajsko, na morje, podeželje in v hotel, do vulkanov in celo do zakladov. Počela bo torej to, kar najbolje zna: raziskovala, se igrala, razveseljevala, pela ter plesala (...)", so zapisali organizatorji.

V Ljubljani, kjer bo festival potekal med 26. junijem in 2. julijem, bo osrednje prizorišče spet v parku na Ambroževem trgu in v bližnji okolici, nekaj dogodkov pa bo tudi v središču mesta. Enega od "odrov" si bo Ana Desetnica delila s festivalom Klovnbuf v organizaciji Zavoda Bufeto in Festivalom Trojne salte v organizaciji kolektivov Cirkokrog in Mismo nismo. To bo pod streho cirkuškega šotora, ki bo stal na travniku pred starim delom Cukrarne. V njem bo do 7. julija potekal skupni projekt vseh treh organizacij Cirkovizija.

V Mariboru se bo v okviru Ane Desetnice oziroma programa uličnega gledališča na festivalu Lent odvil RAIL2DANCE4UKREP2023, festival sodobnega plesa v organizaciji Plesnega teatra Ljubljana. Eden od dogodkov bo na vlaku med vožnjo od Maribora do Ljubljane, kjer se bo t.i. festival plesnih perspektiv tudi zaključil.

V obeh mestih bo gostoval tudi spektakel iz Francije z veliko mehansko lutko konja v glavni vlogi, videti pa bo mogoče še ognjene predstave italijanske skupine Compagnia Opera Fiammae in posebno interaktivno inštalacijo, ki jo bodo gledalci gradili skupaj z umetniki Stalker Teatra iz Italije.