Slovenija 22.6.2023 14:31

Vzpostavljen trajen spomin na delo Oskarja Kogoja

Miren, 22. junija - Ob 60. obletnici dela umetnika in industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja so vzpostavili digitalno bazo njegovih izdelkov in pričevanj. Poleg trajnega spomina, ki ga je na delo prinesel projekt, v katerem so izdali tudi knjigo, posneli film in pripravili potujočo zbirko katalogizirane bibliografije, bo vplival tudi na razvoj turizma.

Kobilarna Lipica. Skulptura Oskarja Kogoja. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Kobilarna Lipica.
Skulptura Oskarja Kogoja.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

"Verjetno je to eden izmed posebnih projektov v okviru razvoja podeželja LAS. Projekt je vsaj z naše strani podprt s sredstvi Evropske unije z okoli 70.000 evrov, seveda pa je tu potem še prispevek občine in ostalih. To je prvi tak projekt, upam pa, da bomo v novem programskem obdobju naredili še kakšnega, saj smo sedaj odkrili, da je na to temo povezanih veliko stvari," je povedal direktor Regijske razvojne agencije (RRA) Severne Primorske Črtomir Špacapan.

Poleg ohranjanja dediščine Oskarja Kogoja je v lokalnem okolju spodnje Vipavske doline še veliko stvari, povezanih tako z njim kot tudi razvojem umetnosti na tem območju. "Tako da idej bo še veliko tudi v naslednjem obdobju," je še dodal Špacapan.

Z modernimi načini prikaza je tako sedaj dediščina Oskarja Kogoja dostopna vsem. "Mislim, da je to en velik poklon umetniku in da bomo s tem projektom lahko nadaljevali," je dodal. Upajo namreč, da bodo uspeli pridobiti predmete, ki jih je oblikoval Kogoj, vendar so se zaradi različnih okoliščin izgubili. Med njimi so tudi lesene igrače, ki jih nikjer več ne hranijo.

Po treh letih so v tem mesecu uspešno zaključili projekt digitalizacije dela ustvarjalne zapuščine industrijskega oblikovalca in umetnika Oskarja Kogoja, izvedenega v partnerstvu med LAS V objemu sonca, Galerijo Oskar Kogoj Nature Design (OKND), Goriško knjižnico Franceta Bevka, Društvom gluhih in naglušnih Severne Primorske ter Javnim zavodom Miren Kras.

Z zaključkom projekta je tesno povezana tudi letošnja obletnica Galerije Oskar Kogoj Nature Design, ki praznuje 25. obletnico delovanja. Septembra pa Goriška knjižnica Franceta Bevka pripravlja pregledno razstavo o življenju in delu Oskarja Kogoja, ki ga bodo poskušali podrobneje predstaviti z nekaterimi predmeti in plakati.

Mojstrovine Oskarja Kogoja hrani več kot 100 umetnostnih zbirk in galerij po vsem svetu, za svoje delo pa je umetnik prejel več kot 60 mednarodnih nagrad. Oblikovani predmeti izžarevajo svetovljanski nazor in ljubezen do slovenske dediščine. Nekateri njegovi izdelke iz kolekcije Oskar Kogoj Energy Design so pridobili certifikat energijskega vpliva na človeški organizem.