Svet 24.6.2023 5:30

Na podelitvi oskarjev leta 2025 novi pogoji za nominacije

Los Angeles, 24. junija - Ameriška akademija filmskih umetnosti je objavila nove pogoje za upravičenost do nominacije za najboljši film, ki bodo veljali od 97. podelitve oskarjev marca 2025 naprej, poroča španska tiskovna agencija EFE.

ZDA, Los Angeles. Kipci na podelitvi najpomembnejših filmskih priznanj - oskarjih. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Kipci na podelitvi najpomembnejših filmskih priznanj - oskarjih.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po začetnem kvalifikacijskem predvajanju, ki je opredeljeno kot enotedenski prikaz v kinodvoranah enega od šestih kvalifikacijskih mest v ZDA, morajo kandidati izpolnjevati tudi dodatne zahteve, je v izjavi zapisal upravni odbor akademije.

Filmi bodo morali biti najpozneje 45 dni po začetnem predvajanju leta 2024 na desetih od 50 najpomembnejših ameriških trgih prikazani še sedem dni. Prikazovanje zunaj ZDA se lahko šteje za dva od teh trgov.

Za filme s podaljšanim predvajanjem po 10. januarju 2025 bodo morali distributerji akademiji v preverjanje predložiti načrte predvajanja, vključno z načrtovanim podaljšanim predvajanjem v kinematografih, ti načrti pa bodo morali biti dokončani najpozneje do 24. januarja 2025.

"Upamo, da bo ta razširjena kinematografska prodaja povečala prepoznavnost filmov po vsem svetu in spodbudila občinstvo k doživljanju naše umetnosti v kinematografih," sta dejala izvršni direktor akademije Bill Kramer in predsednica Janet Yang, potem ko je odločitev potrdilo 54 članov upravnega odbora.

Akademija želi preprečiti vpliv pretočnih platform, kot so Netflix, Amazon in Apple, vendar pa bi lahko nova merila škodovala neodvisnim filmom z manjšim proračunom.