Slovenija 24.6.2023 9:00

Operna noč na Panorami kot uvod v julijski ptujski festival Arsana

Ptuj, 24. junija - Kot uvod v julijski festival Arsana bo drevi v ptujskem arheološkem parku Panorama brezplačna Operna noč na Panorami, na kateri se bodo pod taktirko dirigenta Simona Krečiča predstavili Opera Slovenskega narodnega gledališče Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti. Posebnost dogodka je prizorišče z barvito kuliso Ptujskega gradu.

Spored bo obsegal priljubljene odlomke znanih opernih del, ki vedno znova očarajo z brezčasnostjo in izjemnostjo, poslušanje glasbe pod zvezdami pa obeta nepozabno doživetje, tako za poznavalce kot ljubitelje operne umetnosti. Med solisti bodo Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Petya Ivanova, Valentina Čuden, Irena Petkova, Martin Sušnik, Jaki Jurgec in Nika Gorič.

Osrednji del mednarodnega glasbenega festivala Arsana, ki je v dosedanjih štirinajstih letih na Ptuju ponudil več kot tisoč dogodkov in gostil okoli 10.500 umetnikov mednarodnega slovesa, bo letos potekal med 14. in 29. julijem, na njem pa bodo na več kot 50 dogodkih gostili 350 domačih in tujih ustvarjalcev. Na Ptuj bodo znova prišli ustvarjalci s področja klasične, jazz, etno, world, rock in popularne glasbe.

Festival se bo sicer začel 14. julija z odrsko analogijo koščka kultne radijske družbeno-politične satirične oddaje Radio Ga Ga v izvedbi Saša Hribarja in Renata Vindiša. Med vrhunce 15. festivala sodi tudi večer slovenske popevke Poletna noč v izvedbi uveljavljenih slovenskih solistov.

Na Ptuju bo nastopil še španski mladinski simfonični orkester Joven Orquesta de Jaen, iz Kube prihaja Estudiantina Ensemble, zasedba, ki sodi med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo študentskih glasbenih skupin, priljubljenih na začetku prejšnjega stoletja.

Ena od stalnic festivala je nastop Vlada Kreslina, ki letos prihaja z Malimi bogovi, isti večer se jim bodo na odru pridružili še Teo Collori in Momento Cigano, ena najbolj iskanih instrumentalnih zasedb pri nas, ki preigrava živahno mešanico romske in plesne swing glasbe.

Na Arsano letos prihaja tudi hrvaška diva Josipa Lisac, za smeh bo skrbel domači stand up komik Tadej Toš. Iz Srbije prihaja violinski virtuoz Stefan Milenković s Camerato, ki velja za uradni komorni orkester Novega Sada, od slovenskih glasbenikov pa bodo gostovali še Hamo z Rudijem Bučarjem, Nina Pušlar, Joker Out in Dan D.