Slovenija 26.6.2023 9:41

Na Ljubljana Festivalu La Fura dels Baus s predstavo Biti ali ne biti

Ljubljana, 26. junija - V sklopu 71. Ljubljana Festivala bo drevi in v torek v Poletnem gledališču Križank s predstavo Biti ali ne biti, ki bo na festivalu doživela svetovno premiero, nastopila španska gledališka skupina iz Barcelone La Fura dels Baus. Kot je objavljeno na spletni strani Festivala Ljubljana, so pričetek predstave zaradi dolžine dneva prestavili na 21.30.

Ljubljana. Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, izraz "biti ali ne biti" izvira iz tragedije Hamlet Williama Shakespeara in se nanaša na razmišljanje o vrednosti življenja in mogočnosti smrti. Gre za izrazito filozofsko vprašanje, ki odpira vprašanja o smislu življenja, strahu pred neznanim in moralnih dilemah.

Predstava z istim naslovom bo v uprizoritvi gledališke skupine La Fura dels Baus kombinacija interaktivnega gledališča in avdiovizualnih vsebin, ki raziskuje občutke strahu in nelagodja današnjih ljudi. V odprtem prostoru bo omogočila novo izkušnjo, ki temelji na interaktivni produkciji, vključuje sistem prostorskega zvoka ter 360-stopinjsko projekcijo.

Scenografija je digitalna, občinstvo pa ne bo sedelo na stolih, temveč bo v središču dogajanja, obdano z igralci, ki bodo z njim soustvarjali predstavo. Tako člani občinstva postanejo protagonisti izkušnje in skupaj z igralci ustvarjajo nadrealistični učinek.

Skupina La Fura dels Baus je znana po svojem uličnem gledališču, uporabi nenavadnih prizorišč ter brisanju meja med občinstvom in igralstvom. Njihove predstave že vse od začetka temeljijo na uporabi tehničnih sredstev in so z leti postajale vedno bolj impozantne in spektakelske. Leta 2017 so na Kongresnem trgu izvedli scensko kantato Carmina Burana, leto kasneje pa so z enim izmed ustanovnih članov in umetniških direktorjev Carlusom Padrisso na isti lokaciji priredili svetovno premiero predstave Sfera mundi - Potovanje okrog sveta.

V sklopu 71. Ljubljana Festivala bo španska gledališka skupina v četrtek in petek izvedla še predstavo z naslovom Pastorala za planet, svojevrstno različico Simfonije št. 6, Pastoralne L. van Beethovna.