Slovenija 26.6.2023 9:38

Na Bledu bo odzvanjala sodobna klasična glasba

Bled, 26. junija - Na Bledu se danes začenja drugi Festival sodobne glasbe .abeceda, ki bo do 30. junija ponudil po dva večerna koncertna dogodka s predstavitvijo najnovejše produkcije s področja sodobne klasične glasbe. Festivalsko dogajanje bodo dopolnili predkoncertni pogovori in cikel dopoldanskih interaktivnih koncertov, namenjenih najmlajšim poslušalcem.

Bled. Bled, Blejsko jezero. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejsko jezero.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Prvi koncerti bodo posvečeni glasbenikom mlajše generacije, ki v okviru različnih programov, kot so Mladi Raziskovalci VI., FORUM III., Studio 8.1, in .infra _ razvojni center kontinuirano razvijajo svoj umetniški izraz, petkov koncert pa bo namenjen izbranim skladbam udeležencev delavnice za kompozicijo percept.concept.percept VII, so sporočili organizatorji festivala.

Nastopom omenjenih zasedb bo vsak festivalski večer sledil še koncert ansambla .abeceda. Ansambel za novo glasbo bo izvedel skladbe letošnjih rezidenčnih in gostujočih skladateljev. Številne med njimi so bile napisane posebej za to priložnost, prav vse pa bodo tokrat v Sloveniji izvedene prvič, so zapisali na Inštitutu .abeceda, ki festival pripravlja v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled in s podporo ministrstva za kulturo.

Vsak koncertni večer, ki bo potekal bodisi na Blejskem gradu ali v Festivalni dvorani Bled, bo uvedel predkoncertni pogovor, ki bo poslušalcem ponudil dodatne informacije o programu in njegovih ustvarjalcih, obenem bo olajšal tudi prvi stik tistim, ki se morda s sodobno glasbo srečujejo prvič.

Festivalsko dogajanje bosta v spremljevalnem programu dopolnila delavnica - rezidenca ter letošnja novost, cikel dopoldanskih koncertov za predšolske otroke. Petdnevni razvojni projekt, imenovan rezidenca, bo združil umetnike z različnih področij, ki bodo pod vodstvom izbranega kuratorja razvijali poljubne umetnostne forme ter v končni fazi projekta izvedli nastop, instalacijo ali intervencijo v prostoru.

Cikel dopoldanskih koncertov pa bo predšolske otroke seznanil s klasično in sodobno glasbo. Prek poslušanja glasbe, pripovedi in dejavnega sodelovanja bodo otroci lahko spoznavali različna glasbila, proces nastanka novega glasbenega dela ter tri osnovne vloge: izvajalec (glasbenik), skladatelj in dirigent. Cikel koncertov sta zasnovali saksofoniska in skladateljica Brina Kren ter skladateljica in direktorica inštituta .abeceda Pia Reš. Pri izvedbi sodelujejo člani ansambla .abeceda.