Slovenija 27.6.2023 9:00

V Mali galeriji Banke Slovenije razstava o problematiki arhitekturnih nagrad

Ljubljana, 27. junija - V Mali galeriji Banke Slovenije bodo drevi odprli razstavo z naslovom Zmagujemo?, ki raziskuje svet skritih in tudi zelo vidnih problemov podeljevanja arhitekturnih nagrad. Slednje v marsičem določajo, kaj arhitektura je, vendar pa večinoma poudarjajo le enega od mnogih rezultatov arhitekturne prakse: grajeno okolje.

Ljubljana, Mala galerija Banke Slovenije. Odprtje razstave z naslovom Zmagujemo?, ki raziskuje svet skritih in tudi zelo vidnih problemov podeljevanja arhitekturnih nagrad. Foto: Platforma LINA

Ljubljana, Mala galerija Banke Slovenije.
Odprtje razstave z naslovom Zmagujemo?, ki raziskuje svet skritih in tudi zelo vidnih problemov podeljevanja arhitekturnih nagrad.
Foto: Platforma LINA

Eksperimentalna razstava je rezultat sodelovanja kustosov Francesce Paole Beltrame, Allana Mensaha, študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in drugih povabljenih ustvarjalcev.

Kot piše v sporočilu za javnost, je mogoče z izbiro novih meril o tem, kaj je pomembno v arhitekturni praksi, poudariti kakovosten proces podeljevanja arhitekturnih nagrad, in posledično morda tudi bolj premišljeno urejanje okolja.

Takšna arhitekturna praksa lahko pripomore k družbeni enakosti, večji vključenosti, ohranjanju ravnovesja med grajenim, javnim prostorom in naravo; nove prostorske posege v okolje vnaša le, ko so zares smiselni, sicer pa izpostavlja prilagodljivo ponovno uporabo in pomembnost prenove obstoječega stavbnega fonda.

Projekt Zmagujemo? je s kustosoma zasnovala platforma LINA, nastal je v sodelovanju s Skladom arhitekta Jožeta Plečnika na temo podeljevanja nagrad v Evropi ob 50. obletnici Plečnikove nagrade.

Evropska platforma LINA v mrežo povezuje relevantne institucije in uveljavljajoče se praktike in mislece, ki delujejo na presečišču arhitekture in drugih prostorskih strok: njena naloga je promocija neuveljavljenih talentov. Cilj platforme je usmerjanje oblikovalskih in gradbenih procesov v smer regenerativnih praks in principov odrasti v skladu z Evropskim zelenim dogovorom.

Vse bolj številčna zveza muzejev, univerz, raziskovalnih mrež, fundacij, trienalov, bienalov in drugih organizacij v Evropi in Mediteranu vsako leto organizira Arhitekturni program LINA, ki ga podpira Evropska unija znotraj držav, ki so del programa Kreativna Evropa.

Projekt Zmagujemo? je naročila Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani kot del arhitekturnega programa LINA 2022-23. Pri projektu so sodelovali študenti Hana Kifle, Patricija Pirc, Nives Otaševič, Anja Simčič, Nika Bronič in Melina Wuensch.

Razstava v Mali galeriji Banke Slovenije bo na ogled do 8. avgusta.