Intervju 28.6.2023 11:00

Vodja festivala Kamerat Nina Kavzar: Podlaga za tri leta obstoja je stoletni delavski boj

pripravila Alenka Vesenjak

Hrastnik, 28. junija - Festival delavskega filma Kamerat, ki se začne v četrtek in traja do 2. julija, je eden redkih na svetu s tematskim izhodiščem v delavstvu in njegovem boju. Ekipa kameratov, kot drug drugega imenujejo, ima na čelu delovodjo Nino Kavzar, ki je v dopisnem pogovoru za STA osvetlila ozadje festivala, letošnje srbske filme v fokusu in smele načrte.

Hrastnik. Vodja festivala Kamerat Nina Kavzar. Foto: Kamerat

Hrastnik.
Vodja festivala Kamerat Nina Kavzar.
Foto: Kamerat

Kako se je porajala ideja za festival?

Ideja za festival se je porodila kameratoma Simonu Tanšku, direktorju fotografije in predavatelju na AGRFT, in našemu županu Marku Funklu, ko sta sedela skupaj na vlaku na poti Hrastnik - Ljubljana. Razmišljala sta, kaj imajo skupnega film, kultura in Hrastnik. Hrastnik ima namreč bogato delavsko-industrijsko dediščino in odlične, res edinstvene objekte, torej prizorišča, primerna za projekcije filmov. V mislih imam opuščene objekte rudnika Trbovlje-Hrastnik. Kmalu smo sestavili ekipo in začeli piliti ideje. Naša občina 3. julija praznuje tudi občinski praznik v spomin na stavko rudarjev leta 1934. Festival smo in ga bomo vedno načrtovali okoli tega datuma.

Ste imeli vzore v kakšnih drugih, primerljivih festivalih v regiji in širše?

Kamerat je prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji in eden redkih tovrstnih na svetu, konkretnih vzorov torej nismo imeli. Se pa zelo dobro razumemo in medsebojno podpiramo, denimo z ekipo Kranjskega igralskega filmskega festivala - Kraffta, saj smo začeli približno istočasno in oboji imamo letos tretjo izvedbo festivala.

Kako kurirate program? Na podlagi česa se odločite, kaj bo v fokusu, letos recimo med drugim tudi srbska kinematografija na temo delavstva?

Razlog za izbor letošnje države v fokusu je bogata zgodovina srbskih filmov z delavsko tematiko. Da je temu tako, dokazujejo filmske projekcije predhodnih dveh edicij festivala, na prvem festivalu smo projicirali film Zgodnja dela iz leta 1969, takrat smo gostili režiserja Želimirja Žilnika, potem je bil tu film iz leta 2022 Junaki delavskega razreda Miloša Pušića, ki smo ga predvajali lani.

Poleg tega Slovenijo in Srbijo družijo skupna zgodovina ter dobri odnosi, ki se skozi leta krepijo. Naša občina Hrastnik je denimo pobratena z občino Raška v Srbiji. Ob vsem tem nam je v pomoč ključni povezovalni člen našega festivala, srbsko veleposlaništvo v Sloveniji. Državi sta v tesnih stikih in si prizadevata za nadaljnje krepitve odnosov na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Res smo veseli in ponosni, da lahko s festivalom Kamerat prispevamo k dodatnemu utrjevanju vezi med državama.

Na festivalu si bomo tokrat lahko ogledali tri dokumentarne srbske filme, en celovečerni srbski film, animirani srbski film in kratki študentski film srbske režiserke. Iz Srbije prihajajo na festival Bojan Vuletić, režiser filma Rekvijem za gospo J, Marko Cvejič, režiser filma Proletariat na poti v raj, in Marija Đoković, režiserka filma Rudarke. Z vsemi se bomo pogovarjali pred projekcijami njihovih filmov.

Kakšna je struktura vašega občinstva?

Festival je namenjen vsem ljubiteljem umetnosti, filma in delavskih tematik. Občinstvo je predvsem navdušeno nad lokacijami projekcij. Filmi bodo tako kot prejšnja leta predvajani 40 metrov pod zemljo, v opuščenem rudniškem rovu, na kompresorski postaji, in letošnji novosti, prizorišču na prostem, ki smo ga poimenovali Plato pri jašku. Letos gremo torej z delavskim filmom iz teme in globine rudnika na zrak do zvezd.

V tako kratkem času od nastanka festivala obiskovalci torej vedo, kam gredo, zakaj in kam.

Res je. Potencialnim gostom projekta ni več treba prav posebej predstavljati, saj večinoma že vsi prepoznajo besedo kamerat, ter da se z njo povezuje tudi festival. Prav tako tudi lokalno dobro podprti. Povezujemo se z lokalnimi društvi, tu so Rudarska godba Hrastnik, Steklarska godba Hrastnik, Društvo sadjarjev Hrastnik, Društvo čebelarjev Hrastnik, Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik ter Društvo Čeče Hrastnik, ki nam pomagajo pri pogostitvi in programu ob odprtju in zaključku festivala.

Očitno vas je zelo hitro prepoznal tudi Slovenski filmski center, letos že imate njihovo podporo. Kolikšna je in kako ste se, nenazadnje, financirali prvi dve leti?

Festival nastaja pod okriljem Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem KRC Hrastnik ter s podporo občine Hrastnik, letos pa smo izredno ponosni, da nas je kot kvaliteten, inovativen in prodoren festival prepoznal tudi Slovenski filmski center ter nas finančno podprl v višini 12.000 evrov. Vsekakor pa se zahvaljujemo tudi vsem drugim sponzorjem in donatorjem, ki podpirajo naš festival.

In strategija za naprej? Utrjevanje zdajšnje pozicije, gotovo, a idej vam verjetno ne zmanjka?

Festival Kamerat ima morda res šele tri leta, a stoji na ramah stoletij delavskega boja ter gradi na skupnem sanjanju in uresničevanju sanj generacij o pravičnejši prihodnosti za vse.

Kamerat je ambiciozen projekt, ki želi rasti in postati precej več od zgolj projekcije filmov. Že zdaj ponuja bogat spremljevalni program, ki vključuje delavnice in pogovore o delavskih in sorodnih tematikah. Ekipa Kamerata združuje mladostniške ambicije ter zrelost in izkušnje prekaljenih poznavalcev filma in delavske problematike. Imamo ideje in res veliko novih ciljev za naprej.

Srečno!

Program festivala: https://kamerat.org.