Slovenija 28.6.2023 13:54

Mladinska knjiga z novim svežnjem knjig za mlade bralce

Ljubljana, 28. junija - Mladinska knjiga je izdala sveženj knjig za mlade bralce. V njem sta tudi Pavlina ga pihne, prva od slikanic iz serije o deklici Pavlini Dese Muck, letošnje Levstikove nagrajenke za življenjsko delo, in slikanica Deklica Lastovica prav tako Levstikove nagrajenke za življenjsko delo, ilustratorke Kamile Volčanšek, ki je izšla v priredbi Špele Frlic.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Desa Muck, je v zgodbicah o Pavlini "zamesila malo fantazije in malo realnega". Zdelo se ji je pomembno tudi, da se otroci v določenih situacijah prepoznajo in da jih zgodbe spodbudijo k razmišljanju. Ilustracije so delo Ane Košir, ki je povedala, da ji zelo ustreza risati otroke v starosti štiri do pet let, všeč pa ji je bila tudi mešanica realnih in fantazijskih zgodb.

Slikaniška zbirka Pavlina je namenjena otrokom od četrtega leta dalje in za prve bralne korake. Po besedah urednice Irene Matko Lukan so se odločili za velike tiskane črke, saj se je pokazalo, da si tako otroci kot tudi njihovi odrasli želijo tovrstnih slikanic. V slikanici Pavlina ga pihne Pavlina sodeluje na likovnem natečaju, na katerem sicer ne dobi nagrade, a spozna, da so okusi, tudi glede sladoleda, različni.

Slikanica Deklica lastovica je prvič izšla leta 1989, slovensko ljudsko pravljico je zapisal Matija Valjavec. Ob podelitvi Levstikove nagrade ilustratorki Kamili Volčanšek je na novo zaživela v osveženi oblikovni postavitvi in priredbi Špele Frlic. Slednja je zgodbo opisala kot "eno bolj strašnih ljudskih pravljic". Pripoveduje o dekletu po imenu Nasta, ki jo je Sonce, ker je bila tako lepa in je lepo pela, ugrabilo. Ko jo je prebirala, se ji je zdelo, kot da koščki manjkajo in te škrbine je želela v svoji pripovedi zapolniti.

Likovna urednica Mladinske knjige Tanja Komadina je izpostavila eleganco v risbi, natančnost v barvanju in preciznost v ilustriranju negativnih likov. Kamila Volčanšek pa je povedala, da je imela srečo, da je lahko vse svoje slikanice delala zelo dolgo. Besedila je prebirala noč in dan, vedno je naredila ogromno skic in tako so počasi nastajali liki, pri čemer so se ji zdeli še posebej zanimivi negativni liki.

Med novostmi je tudi počitniško obarvana slikanica Babica gre na morje avtorice Tinke Bačič. Slednje je imela, ko je pisala zgodbo, v mislih svojo taščo, a se ji zdi, da stvari v zgodbi vedno bolj veljajo zanjo, se je pošalila. Humorno zgodbo o babici, ki sama živi z živalmi na kmetiji in bi rada šla k vnučkom na morje, je ilustriral Miha Ha. Po besedah Tanje Komadina je zgodba zahtevala ilustratorja, ki bo lahko vzporedno peljal več zgodb in bo znal zgostiti kadre, kot pri stripu.

Slikanica Izgubljena duša nobelovke Olge Tokarczuk je po besedah prevajalke Jane Unuk namenjena odraslim bralcem, pa tudi nekoliko starejšim otrokom. Zgodba sama ni zapletena, je pa slikanica antipod njenemu romanu Beguni. Pripoveduje o tem, kako se ustaviti v tem prezaposlenem svetu. Slikanico je ilustrirala Joanna Concejo.

Toni si želi na morje nemškega avtorja Philipa Waechterja je po stripu Toni ali kako do novih nogometnih čevljev druga stripovska pustolovščina s Tonijem. Tudi tokrat prevod podpisuje Neža Božič.

Predstavili so še slikanici ustvarjalnega tandema Julia Donaldson in Axel Scheffler - Superdeževnik in Ostrižek Mižek. Prvo je prepesnila Nina Dekleva in drugega Milan Dekleva.

Poleg tega je izšel CD Drobtine iz mišje doline z uglasbenimi pesmimi Anje Štefan. Laura Zafred je glasbo in aranžmaje ustvarila za predstavo, ki je nastala po večkrat nagrajeni slikanici Anje Štefan in Alenke Sottler, za Lutkovno gledališče Maribor. Pesmi so na novo zapete in odigrane.