Svet 3.7.2023 5:30

V Veroni razstava ob stoletnici rojstva operne dive Marie Callas

Verona, 3. julija - Odnos med opero divo Mario Callas in italijanskim mestom Verona je v ospredju fotografske razstave z naslovom 100 Volte Callas (100-krat Callas), ki so jo v palači Gran Guardia na veronskem trgu Bra odprli ob 100-letnici rojstva legendarne sopranistke Callas (1923-1977). Razstava bo na ogled do 30. avgusta.

Obdobje, ki ga je Callas med letoma 1947 in 1949 preživela v Veroni, velja za enega od ključnih obdobij njenega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

2. avgusta 1947 je Callas na odru veronske Arene nastopila v operi Amilcara Ponchiellija La Gioconda. Povabil jo je Giovanni Zenatello, ki je leta 1913 v Areni ustanovil operni festival. V Veroni je srečala umetniškega mecena Giovannija Battisto Meneghinija, s katerim se je dve leti kasneje poročila. Callas, ki si je takrat prizadevala za mednarodno kariero in se kasneje zapisala v operne anale, se je nato preselila v Zevio blizu Verone. Do leta 1954 je v Areni nastopila sedemkrat.

Odrske fotografije na razstavi tako dokumentirajo tudi zasebno življenje Callas v tem ključnem obdobju. Njihov avtor je Filippo Tommasoli in dve med njimi nista bili še nikoli javno objavljeni. Kurator razstave je Tommasolov vnuk, ki nosi tudi dedkovo ime.

Poleg stoletnice rojstva Callas stoletnico letos obeležuje tudi Operni festival v veronski Areni. Ob tej priložnosti bodo v nekdanjem rimskem amfiteatru prvič uprizorili osem in ne le pet oper, kot je to bilo v navadi v prejšnjih letih. V dveh primerih gre za novo postavitev. Program vključuje tudi pet gala večerov.

Umetniška direktorica Cecilia Gasdia, ki fundacijo Arena vodi od leta 2018, upa, da bo njen ambiciozen program, ki poteka od 16. junija do 9. septembra, dobro sprejet tudi v mednarodnem prostoru, še poroča APA.