Svet 29.6.2023 18:38

Ameriška filmska akademija povabila skoraj 400 novih članov

Los Angeles, 29. junija - Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki je najbolj znana po podeliti prestižnih filmskih nagrad oskar, je poslala vabilo za članstvo skoraj 400 posameznikom, med katerimi so številni znani iz sveta glasbe in filma ter poslovnega sveta. Med njimi so Taylor Swift, Ke Huy Quan, The Daniels & Austin Butler in James Friend.

ZDA, Los Angeles. Podelitev filmskih nagrad oskar. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Podelitev filmskih nagrad oskar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Akademija vsako leto v času po filmskem festivalu v francoskem Cannesu in pred jesenskimi filmskimi festivali pošlje povabilo novim članom. Tokrat so poslali 398 vabil. Med povabljenimi je 76 nominirancev za oskarja in 22 dobitnikov ali dobitnic zlatega kipca.

"Tisti, ki bodo sprejeli vabila, bodo edini, ki bodo letos dopolnili članstvo," je sporočila akademija, ki je prejšnji teden napovedala še močnejše prizadevanje za večjo raznolikost in osvežitev svojega članstva. Člani akademije prihajajo iz vrst režiserjev, scenaristov, igralcev, producentov, glasbenikov, direktorjev, publicistov, scenografov, oblikovalcev kostumov ter mask in podobno.

Leta 2018 je akademija v svoje vrste povabila doslej edino slovensko predstavnico, režiserko in animatorko Špelo Čadež.

"Akademija je ponosna, da lahko te umetnike in strokovnjake sprejme v svoje članstvo," sta v izjavi za javnost povedala izvršni direktor akademije Bill Kramer in predsednica akademije Janet Yang.

"Predstavljajo izjemen svetovni talent na različnih področjih kinematografije in so pomembno vplivali na filmsko umetnost in znanost ter na ljubitelje filma po vsem svetu," sta dodala.

Kot običajno so med povabljenci tudi novopečeni oskarjevci, med katerimi so letos igralec Ke Huy Quan, scenarista, režiserja in producenta Daniel Kwan in Daniel Scheinert, producent Jonathan Wang, snemalec James Friend, avtorja pesmi M. M. Keeravaani in Chandrabose, montažer Paul Rodgers, maskerka Annemarie Bradley in scenograf Christian M. Goldbeck.

Med 18 povabljenimi v glasbeno vejo Akademije so tudi velika imena, kot so Taylor Swift, Abel Makkonen Tesfaye, bolj znan kot The Weeknd, in David Byrne.

Če bodo vsi letošnji povabljenci sprejeli članstvo, bo skupno število članov akademije vključno s častnimi člani naraslo na 10.817, število članov z glasovalno pravico o oskarjih pa na 9375.