Svet 9.7.2023 5:30

Koncert skupine Širom za konec slovenskih kulturnih dnevov v Berlinu

Berlin, 9. julija - S koncertom slovenske glasbene skupine Širom se bodo v berlinskem Muzeju evropskih kultur (MEK) danes končali slovenski kulturni dnevi. To bo prvi nastop mednarodno prepoznavnega tria v nemški prestolnici, so sporočili iz Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica) Berlin.

Skupina Širom koncertira na domačih in tujih odrih. Prekmursko-tolminsko-kraško navezo sestavljajo Iztok Koren (bendžo, bas boben, zvončki, balafon), Ana Kravanja (violina, viola, ribab, kalimba, bendir, balafon) in Samo Kutin (ukulele, kalimba, tamburica, harfa, balafon, zvočni predmeti).

Glasbeniki skupine Širom tako igrajo skupno več kot deset inštrumentov, ustvarjajo izvirno in slogovno raznoliko glasbo, ki se giblje od ljudskih zvenov do sodobnih akustičnih rockovskih meditacij.

Multiinstrumentalisti in glasbeni raziskovalci črpajo ustvarjalni navdih iz edinstvene slovenske narave na stičišču srednje Evrope, Balkana in Jadrana - območja, ki je bilo nekoč del Jugoslavije, še prej pa stoletja del Rimskega, Bizantinskega in Avstro-Ogrskega cesarstva.

Glasba Širom je izvirna in slogovno raznolika, saj se giblje vse od ljudskih zvenov do sodobnih akustičnih rockovskih meditacij, zanjo pa je značilno zlitje večglasja in psihedelične godbe z ljudskimi, klasičnimi in improvizacijskimi elementi. Njihov minimalistični zvok je zato prizemljen, a tudi mističen oz. kontemplativen, občasno pa tudi ostrejši.

Širom so do zdaj izdali štiri albume. Zadnja dva z naslovom Lahko sem glinena mesojedka/I Can Be a Clay Snapper in Utekočinjeni prestol preprostih/ The Liquified Throne of Simplicity sta izšla pri ugledni evropski glasbeni založbi Glitterbeat Records.

MEK v okviru Evropskih kulturnih dnevov vsako leto predstavi državo, regijo, mesto ali skupnost v Evropi. Letos so bili Evropski kulturni dnevi posvečeni Sloveniji. Namen štiritedenskega programa med 11. junijem in 9. julijem je bil predstaviti raznolikost slovenske kulture, ki temelji na tesni povezanosti Slovencev z naravo.