Svet 4.7.2023 10:14

Karmini Šilec mednarodna nagrada Darinke Matić Marović

Podgorica, 4. julija - Slovenska glasbena ustvarjalka Karmina Šilec je letošnja dobitnica mednarodne nagrade Darinke Matić Marović. Po oceni žirije za nagrade festivala KotorArt je nagrajenka z izvirnim in raziskovalnim pristopom v zborovsko glasbo in glasbeno gledališče vnesla svežino ter zgradila lasten stil umetniškega izražanja, ki ne pozna meja kultur in narodov.

Ljubljana. Umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Mednarodna žirija je v utemeljitvi spomnila, da so bili projekti Karmine Šilec nagrajeni s pomembnimi mednarodnimi nagradami na scenskih področjih, ki vključujejo glasbo. "Prispevek Karmine Šilec k razvoju glasbene umetnosti v našem prostoru je tudi posebna oblika delovanja, povezana z glasbeno dediščino in njeno implementacijo v sodobno ustvarjalnost," med drugim piše v obrazložitvi nagrade.

"Karmina Šilec je slovenska umetnica širokega spektra delovanja, dirigentka, gledališka režiserka in skladateljica, ki nenehno išče novo glasbo in nova področja odrskega izražanja, ustvarja projekte z različnimi opernimi in dramskimi hišami, festivali in ansambli po vsem svetu... S svojo drznostjo, provokativnostjo in erudicijo je preoblikovala različne vokalne zasedbe v vrhunske umetniške formacije najvišjega ranga", je poudarila predsednica žirije Dobrila Popović.

Nagrado ji bodo podelili 24. julija v Kotorju, v sklopu dogodkov Vox feminae na Trgu filozofa, so sporočili iz skupine Carmina Slovenica.

Nagrado Darinke Matić Marović je mednarodni festival KotorArt - Don Brankovi dnevi glasbe - ustanovil v spomin na eno najpomembnejših ustvarjalk na področju glasbene umetnosti v širšem mednarodnem prostoru. Podeljujejo jo umetnicam za njihova dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti na območju nekdanje Jugoslavije. O dobitnici nagrade odloča mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznane teoretičarke in glasbenice.

Darinka Matić Marović (1937-2020) iz Kotorja je bila dirigentka, profesorica in prva ženska rektorica s kar petimi mandati na Univerzi za umetnost v Beogradu. V 45-letni dirigentski karieri je vodila več kot 10.000 koncertov po vsem svetu. Predstavljala je steber domače kulture in umetnosti ter postavljala visoka merila novim generacijam umetnikov, so zapisali pri Carmini Slovenici.