Slovenija 5.7.2023 11:00

V tolminskem Sotočju se začenja festival Sajeta

Tolmin, 5. julija - Na sotočju reke Soče in Tolminke se danes začenja mednarodni festival Sajeta, ki tudi letos prinaša petdnevno glasbeno in drugo dogajanje. Do nedelje se bodo poleg koncertov zvrstile tudi različne delavnice za odrasle in otroke, razstava in drugo festivalsko dogajanja.

Tolmin. Plaža ob sotočju Tolminke in Soče. Foto: STA

Tolmin.
Plaža ob sotočju Tolminke in Soče.
Foto: STA

V štirih koncertnih večerih so pripravili 20 glasbenih nastopov. Glasbeniki prihajajo na Sajeto poleg Slovenije iz desetih držav.

Po besedah organizacijskega vodje festivala Janeza Lebna so v letošnjem letu, ko se organizatorji pripravljajo na četrtstoletni jubilej Sajete, v tem duhu spravili pripravili program, ki bo v petih festivalskih dneh zagotovo zadovoljil radovednost Sajetinih obiskovalcev, ki se podajajo v iskanje novih kreativnih svetov.

Sajeta je letos ponovno pridobila sofinanciranje ministrstva za kulturo, zato so lahko k sodelovanju na festivalu povabili tudi nekatera znana glasbena imena.

Med izstopajočimi imeni je Leban na prvem mestu izpostavil nemškega producenta, skladatelja in glasbenika Burnta Friedmana, ki se je v 40 letni karieri uveljavil kot eden bolj izstopajočih elektronskih umetnikov svoje domovine. Od številnih domačih nastopov je Leban izpostavil Sama Kutina, ki se bo tokrat predstavil v duu s francoskim zvočnim raziskovalcem Pascalom Battusom ter sodobno jazz zasedbo TiTiTi.

Poleg glasbenega programa so tudi letos pripravili spremljevalni program, katerega največji fokus bo usmerjen v interaktivno razstavo Suba Soba, ki bo v času trajanja festivala postavljena v Galeriji SDK. Gre za razstavo posvečeno liku in delu srbskega skladatelja, glasbenika in producenta Mitra Subotića Sube.

Na festivalu bodo že drugo leto zapored gostili X Mobil, z intermedijsko intervencijo pa bo na Sajeti sodeloval tudi kolektiv BridA.

Filmski večer so tokrat prestavili na zaključek festivalskega dogajanja, saj želijo na njem predstaviti filmsko produkcijo mladinske filmske šole, ki v okviru Sajete potekala že od ponedeljka.