Na hitro prelistano 8.7.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. julija - Pri založbi Primus je izšla knjiga Drobne navade: Majhne spremembe, s katerimi spremenimo prav vse, ki jo podpisuje B. J. Fogg, pri KUD Sodobnost International slikanica Tine in Bine na poletnem taboru Aine Havukainen in Samija Toivonena, pri Mladinski knjigi pa knjiga Nedeljske sladice avtorice Mateje Delakorda.

Ljubljana. Pri založbi Primus je izšla knjiga Drobne navade: Majhne spremembe, s katerimi spremenimo prav vse, ki jo podpisuje B. J. Fogg. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Primus je izšla knjiga Drobne navade: Majhne spremembe, s katerimi spremenimo prav vse, ki jo podpisuje B. J. Fogg.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Mladinski knjigi pa knjiga Nedeljske sladice avtorice Mateje Delakorda. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Mladinski knjigi pa knjiga Nedeljske sladice avtorice Mateje Delakorda.
Foto: STA

DROBNE NAVADE: MAJHNE SPREMEMBE, S KATERIMI SPREMENIMO PRAV VSE - PREIZKUŠENI PRIROČNIK

Vsi si želimo jesti bolj zdravo, se znebiti odvečnih kilogramov, se več gibati in bolje spati. Toda alarmantne številke v poročilih o debelosti, nespečnosti in stresu, ki polnijo naslovnice, osvetljujejo velikanski prepad med tem, kar si želimo in kar dejansko delamo. Dr. BJ Fogg vam sporoča: niste krivi vi. Problem niste vi, ampak vaš pristop k spreminjanju. Metoda drobnih navad se ga loteva popolnoma drugače. To je sistem, ki temelji na večletnih raziskavah in ga je v praksi preizkusil z več kot štirideset tisoč ljudmi, so zapisali pri založbi Primus. "Ta preizkušeni priročnik, ki vas vodi korak za korakom, vam bo pomagal zasnovati navade in jih tudi utrditi, pri čemer se boste opirali na pozitivne občutke in proslavljanje majhnih dosežkov," so med drugim še zapisali na svoji spletni strani. Knjigo je prevedla Jana Lavtižar.

Dr. B.J. Fogg je na Univerzi Stanford ustanovil Laboratorij za človeško vedenje. Poleg pedagoškega in raziskovalnega dela poučuje o delovanju človeškega vedenja inovatorje v različnih gospodarskih panogah. Je ustanovitelj Akademije drobnih navad. Živi med severno Kalifornijo in Mauijem.

TINE IN BINE NA POLETNEM TABORU - NEPOZABNA DOGODIVŠČINA

Teo gre prvič na poletni tabor. Že na avtobusu spozna dva zabavna in malce čudaška fanta. Če kdo, potem bosta znala Tine in Bine teden na taboru izkoristiti do konca! Vendar se nekatere njune navade zdijo Teu precej čudne. Na primer to, da skušata drevesa posaditi na stole. In zakaj hočeta notranjost šotora razdeliti na sektorje? Poletni tabor je nepozabna dogodivščina, pri kateri ne manjkajo peka palačink, igra zastavo krast in taborni ogenj. Pa čeprav Tea začne dajati domotožje in čeprav se s Tinetom in Binetom skoraj izgubi v gozdu, so vsebino slikanice povzeli pri založbi. Prevod podpisuje Julija Potrč Šavli, ki je prevajalka iz finščine, estonščine in angleščine.

Zakonca Aino Havukainen in Sami Toivonen sodelujeta kot avtorja knjig za otroke, ilustratorja in grafična oblikovalca. Med njunimi najbolj znanimi deli so slikanice iz serije o Tinetu in Binetu. Na Finskem, od koder avtorja prihajata, so bile knjige prodane v več kot milijon izvodih, prevedene pa so v več kot 20 jezikov. Slovenski bralci lahko nebrzdano domišljijo obeh junakov spoznavajo v sedmih knjigah, ki so doslej izšle pri KUD Sodobnost.

NEDELJSKE SLADICE - RECEPTI ZA VSE PRILOŽNOSTI IN OKUSE

Knjiga prinaša recepte za raznolike sladice za vse priložnosti in okuse. Razdeljena je na štiri dele. V prvem so recepti za dedke in babice, v drugem za starše, v tretjem za milenijce in v četrtem za otroke. Recepti so napisani razumljivo in jasno, brez predvidevanja, da je kar vsak slaščičarski mojster. Knjiga med platnicami skriva raznolikost sladkarij, od drobnega peciva, nezahtevnih kolačev, slastnih potičk do razkošnih tort, ki bodo navdušile še tako petične jedce. Med 100 recepti so tudi osebne zgodbe, za še več navdiha pa recepte krasijo fotografije Mateje Delakorda in Sonje Ravbar, so zapisali pri Mladinski knjigi.

Mateja Delakorda, urednica portala Odprta kuhinja in sodelavka istoimenske revije medijske hiše Delo, že vrsto let razvija recepte za domačo uporabo. Na začetku svoje novinarske poti se je v svet kulinarike podala le za dušo - s pisanjem bloga Zgodbe na krožniku, kar pa jo je kmalu poneslo do soustvarjanja kulinarične revije Radegunda. V svoji redni rubriki v Odprti kuhinji - Nedeljska sladica - objavlja recepte za sladke dobrote. V knjigi je izbranim receptom dodala tudi nove, še neobjavljene.