Slovenija 9.7.2023 9:30

V Križankah bodo tudi letos ustvarjali umetniki po izboru Toma Vrana

Ljubljana, 9. julija - V okviru Ljubljana festivala se bo v Križankah danes začela tradicionalna mednarodna likovna kolonija, ki bo potekala že 26. leto. Selektor Tomo Vran je tudi tokrat izbral osem udeležencev, štiri tuje in štiri slovenske. Razstavo njihovih del bodo odprli v petek, 14. julija, opoldne v Viteški dvorani Križank.

Križanke, Viteška dvorana. Selektor Ljubljana Festivala Tomo Vran. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv: STA

Križanke, Viteška dvorana.
Selektor Ljubljana Festivala Tomo Vran.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv: STA

Letos bodo na koloniji sodelovali Ado Furlanetto iz Italije, Zdravko Milić s Hrvaške, Brad Downey iz Združenih držav Amerike, Guangxu Zheng s Kitajske ter slovenski ustvarjalci Karmen Bajec, Nina Stopar, Breda Sturm in Pšenica Kovačič.

Likovno kolonijo so na festivalu prvič pripravili leta 1998, Vran pa od takrat v Ljubljano vsako leto povabi osem profesionalnih vizualnih umetnikov, polovico iz Slovenije in polovico iz tujine. Slikarji preživijo teden sredi festivalskega dogajanja. Ustvarjajo v ambientu Plečnikovih Križank in na platno prenašajo svoje doživljanje raznovrstnih prireditev.

Ob letošnji likovni koloniji je Vran med drugim zapisal, da je "v današnjem času likovna umetnost, predvsem pa vizualna percepcija, na neke vrste zgodovinski prelomnici. Vsakdo, ki ima pametni telefon, je lahko že vizualni ustvarjalec z možnostjo objavljanja. Posledično je tudi odnos, ki ga je sprožila ta možnost, radikalno spremenil naše dojemanje sveta".

Po njegovih besedah se tudi vizualna umetnost "počasi približuje tako imenovanemu všečkanju". Danes so pomembne velike bienalne razstave in sejmi umetnosti ter vrsta podobnih dogodkov, ki regulirajo tokove globalnega trga in okusa. Iz vsega tega sveta je umetnik ustvarjalec zdrsnil v ozadje, v drugi plan. "Če pogledamo samo beneški bienale ali documento, ju najbolj poznamo in identificiramo po imenih direktorjev ali kuratorjev. Za umetnike, ki razstavljajo, skoraj ne vemo," je zapisal.

Pa vendar sta, kot je zapisal Vran, "vizualna umetnost in njen jezik izražanja večna. Obstajala bosta kljub vsem možnim preobrazbam in mutacijam s pomočjo novih tehnologij, dokler bo na svetu človek". Med ustvarjalci, "ki v to verjamemo ter tako živimo in delujemo, je tudi letos osem povabljenih likovnih umetnikov", je dodal.

Tudi letos se bo likovnim ustvarjalcem pridružil priznani multimedijski umetnik Lado Jakša in jih spremljal ves teden. Ob sklepu likovne kolonije "pa bo s svojim umetniškim pogledom glasbeno-vizualno predstavil svoje videnje njihovega dela in procesa ustvarjanja", je še zapisal Vran.