Slovenija 6.7.2023 9:53

Na Ptuju se začenja otvoritveni vikend 21. festivala Art Stays

Ptuj, 6. julija - Na Ptuju se z današnjimi odprtji razstav ter džezovskim koncertom Broken Circle Tria pod vodstvom saksofonista Jureta Pukla na Slovenskem trgu začenja otvoritveni vikend 21. festivala sodobne umetnosti Art Stays. Ta v najstarejše mesto privabi vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov, katerih dela bodo razstavljena vse do 10. septembra.

Umetniško ustvarjanje bo tudi letos predstavljeno na več razstaviščih na Ptuju in v njegovi okolici, otvoritveni vikend pa bo postregel še z nekaj glasbenimi presežki. V petek bo tako na sporedu koncert zasedbe Katalena, v soboto na grajsko dvorišče prihaja AKA Neomi.

Na dvorišču dominikanskega samostana bodo potekale projekcije Art Stays kina, v soboto zjutraj bo tam tudi pogovor ob zajtrku z italijanskim umetnikom Zazzarom Ottom, ki je razpet med Berlinom in Milanom in z uporabo mehanskih naprav ali tradicionalnih tehnik, kot sta vezenje ali taljenje, v svojih postavitvah dosega visoko stopnjo prefinjenosti in ročne natančnosti.

Uvodni dan bo sicer namenjen odprtju razstav francoskega video umetnika Roberta Cahena in Otta v dominikanskem samostanu ter fotografske razstave Cirila Jazbeca in Matjaža Krivica v Knjižnici Ivana Potrča.

Petkovo jutro bodo namenili odprtju male poletne akademije sodobne umetnosti, ki bo nastala kot rezultat delavnic za otroke in najstnike, ki so jih letos posvetili potovanjem. Popoldne bodo v galeriji Luna odprli razstavo Beti Bricelj, Tine Dobrajc, Dušana Fišerja, Mita Gegiča, Aleksija Kobala, Mihe Štruklja, Uroša Potočnika in Jurija Zadnikarja, ki je nastala v sodelovanju z vodjo festivala Jernejem Forbicijem in Mariko Vicari.

Osrednja razstava letošnjega festivala bo v petek zvečer zaživela v mestni galeriji, kjer bo svoja dela na ogled postavila mednarodna skupina umetnikov, med katerimi je tudi mariborska umetnica Nika Autor, ob njej pa še Gabriele Basilico, Maxime Berthou & Mark Požlep, Vincenzo Castella, DK, Hamish Fulton, Jošt Franko, Luigi Ghirri, Armin Linke, Robert Smithson Nancy Holt in Bill Viola.

Sobotno popoldne bo med drugim namenjeno odprtju razstave in pogovoru s petimi umetniki - Riccardom Costantinijem, Stevenom Marshallom, Igorjem Molinom, Polono Petek in Marekom Schovanekom - v Miheličevi galeriji. Gre zlasti za slikarje, ki se ukvarjajo z aktualnim vprašanjem prekomernega turizma in uveljavljajo slogan Turisti so teroristi!

Prav tako od soboto bo na dvorišču Ptujskega gradu znova na ogled ena od glavnih javnih skulptur festivala. Kot napovedujejo organizatorji, obiskovalce čaka brodolom na grajskem hribu in med razbitinami ladje najdeni artefakti v čudovitih baročnih galerijah gradu, s čimer bodo uprizorili izjemen preplet sodobne umetnosti z bogato zgodovino mesta. Na grajskem dvorišču bo hkrati potekal pogovor z Markom Požlepom, umetnikom na področju vizualnih in performativnih umetnosti, prostorskih instalacij in video umetnosti.

V nedeljo bo zaživela še zadnja razstava letošnjega festivala, in sicer v galeriji FO.VI v Kidričevem, kjer bodo razglednice obiskovalce popeljale na potovanje po zgodovini festivala Art Stays, ki je v dvajsetih letih na Ptuj pripeljal številne umetnice in umetnike iz vseh koncev sveta.