Slovenija 7.7.2023 11:00

Pod okriljem Cirkokroga prvič cirkuške poletne delavnice v Celju

Celje, 7. julija - Združenje Cirkokrog, skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi, letos poletne delavnice ponuja tudi v Celju. Odprte cirkuške delavnice, ki jih pripravljajo v okviru projekta Skupnostni cirkus, gostijo v celjskem mladinskem centru (MCC), na sporedu pa so ob julijskih in avgustovskih torkih.

Kot je za STA povedala cirkuška pedagoginja, ki se podpisuje z umetniškim imenom Enja Rojenica, sta se s partnerjem Miho Zormanom, prav tako članom kolektiva Cirkokrog, odločila, da letos poletne delavnice ponudita tudi v Celju. Iskala sta prostor, kjer bi jih lahko izvajala vsak teden, pri čemer jima je na pomoč priskočil celjski mladinski center, ki jima je velikodušno odstopil prostore za izvajanje projekta.

Ker v Cirkokrogu tudi sicer večkrat naslavljajo pomen skupnosti, sta se odločila, da tudi delavnice v Celju ponudita vsem, od otrok, do mamic z otroki do starejših. Projekt sta zato poimenovala Skupnostni cirkus, v njegovem okviru pa želita ob t. i. cirkuških torkih predstaviti nekaj osnov in rekvizitov cirkuške umetnosti.

Zamislila sta si, da bi v prvem delu delavnic, ki bi bile denimo klovnovske ali posvečene različnim tehnikam, kot je žongliranje, predstavila določene tehnike in cirkuške predmete, v drugem pa bi sledila t. i. odprta vaja, ki jo v žargonu imenujejo odprt cirkuški kovček. Kot je pojasnila cirkuška pedagoginja, to pomeni, da bi bili na voljo cirkuški rekviziti, ki bi jih lahko udeleženci pod vodstvom obeh mentorjev preizkusili.

Delavnice Enja Rojenica razume kot cirkuško druženje, pri katerem bi bili cirkuški rekviziti v funkciji povezovanja med udeleženci.

Delavnic se bo mogoče ta mesec udeležiti še dvakrat: 11. in 18. julija, na sporedu pa bodo še štiri torke v prihodnjem mesecu: 8., 15. 22. in 29. avgusta. Delavnice potekajo med 17. in 21. uro, izvajalci pa se priporočajo za prostovoljni prispevek v višini petih evrov.

Združenje Cirkokrog je nastalo leta 2015 z željo po razvijanju cirkuške pedagogike kot oblike pedagoškega dela in neformalnega izobraževanja otrok, mladih in odraslih. Tekom let so se kolektivu pridružili različni cirkuški ustvarjalci - žonglerji, akrobati in artisti iz Slovenije in drugih držav. Kot medij pedagoškega delovanja uporabljajo različne cirkuške veščine, ustvarjamo pa tudi lažje skupinske akrobacije, piše na spletni strani Cirkokroga.