Slovenija 10.7.2023 9:00

Začenja se 60. slikarska kolonija Izlake - Zagorje

Izlake, 10. julija - V Zagorju ob Savi se danes začenja 60. slikarska kolonija Izlake - Zagorje. Letošnjega delovnega druženja umetnikov se udeležuje 12 slikarjev šestih držav. Iz Slovenije na koloniji sodelujejo Maša Gala, Anja Jerčič, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele.

Ljubljana. Slikanje, umetnost, slikarstvo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slikanje, umetnost, slikarstvo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Iz Italije prihajata Elisabetta Bacci in Alessandro Cadamuro, iz Bosne in Hercegovine Sead Emrić, iz Izraela Shalva Greenberg, iz Francije Katherine Rey in iz Izraela Hadara Rotem, je sporočil umetniški vodja kolonije Milan Razboršek.

Umetnice in umetniki bodo imeli atelje v Delavskem domu Zagorje, bivali bodo v gostišču Kum, kjer se bodo danes tudi zbrali. Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni. Ob sami koloniji bodo organizirani številni spremljevalni dogodki, kot so otroška likovna delavnica, uradna predstavitev udeležencev 60. srečanja slikarjev ter pogovor z letošnjima Prešernovima nagrajencema Nikolajem Beerom in Hermanom Gvardjančičem.

V sredo, 19. julija, bo od 12. ure na ogled priložnostna razstava nastalih likovnih del v Delavskem domu Zagorje.

Slikarska kolonija Izlake - Zagorje neprekinjeno deluje od leta 1964. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič in Franc Kopitar ter Društvo slovenskih likovnih umetnikov, druge organizacije in posamezniki, med njimi takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto postal Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Trenutno je predsednica sveta kolonije Eleonora Kramar, umetniški vodja kolonije je Milan Razboršek.

Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi, pri financiranju pomagajo sponzorji.